Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна подготовката за отбелязването на 175 години от въстанието в Северозападна България

В организацията се включват родолюбци, които искат да се даде повече гласност за събитията от 1850 година

| обновено на 20.11.23 в 14:02
Снимка: Иванка Петрова

Група ентусиасти от Северозапада се събират, за да организират отбелязването на 175 години от въстанието срещу османската власт в Северозападна България, известно като Видинското въстание или още - Белоградчишкото въстание.

Първата среща вече се е провела, като предстои втора на 20 ноември в читалището в монтанското село Василовци. На нея са поканени да присъстват директори на училища, учители по история, представители на читалища. Предвижда се те да разпространяват информацията за въстанието от 1850 година във вид на презентации, материали, изложби и филми. 

Как възниква инициативата разказва Иван Божинов от село Дондуково: 

"Решихме да възобновим спомена за въстанието, малко се говори за него, да направим по-сериозно честване. Предвиждаме да обиколим училищата.. .На 20 ноември се събираме в читалището в село Василовци от 14:00 часа. Каним учителите по история всеки да си каже мнението и да започнем по-сериозно работа... Кои сме ние -  Бисерка Ангелова от Динково, Йорданка Велева от Василовци и Маша Викторова от Расово, и аз..."

Въстанието е най-масовото и организирано въстание, което се организира не от най-богатите българи, а от официалната българска власт, от кнезовете, които са избрани от османците. Маша Викторова е преподавател по история. Според нея в съвременните учебници за въстанието не се пише и учениците не знаят нищо за него: 

"Това е един от сериозните ми доводи да смятам, че въстанието е подценено и представено много малко в историческата памет и в учебниците като цяло... Честването е начална стъпка към възстановяването на паметта, да сме отговорни към миналото... Това въстание има високо място в нашата история... Достигнахме до идеята да запознаем обществеността чрез читалищната дейност и да достигнем до учениците чрез презентация и изложба на оръжия... Срещата ни на 20 ноември има за цел да направим график за посещенията в училищата и да представим въстанието до месец април 2024 година. Защо искаме честването да е масово? Да се знае какво са направили тези хора за българите... Искаме то да присъства на всички тържествени възпоменания, посветени на загиналите за свободата на България... Имаме идея да засадим 175 дръвчета или 175 рози."

Организаторите разчитат на собствените си сили, ще поискат помощ от регионалните управления на образованието в областните градове, за да бъдат организирани ученически конкурси за популяризиране на въстанието. 

Повече може да чуете в звуковите файлове. 
Вижте още

"Неделник" от 10 декември 2023 година

Тук е „Неделник“-а.  Както всяка година, така и тази членовете на Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом – Враца бяха засипани с награди. Наистина всички награди са изключително заслужени и отново радват младите творци. Повече за успехите ще научим от тяхната ръководителка Горица Маджарска . След това тръгваме на екскурзия..

публикувано на 10.12.23 в 13:48

Да отстраняваме от себе си стрелите на завистта

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . "А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече осемнайсет години, не биваше ли да се освободи в съботния ден?"..

публикувано на 10.12.23 в 08:00

Близо 5000 лева са събрани на "Вечер на дарителите" в Бяла Слатина

Близо пет хиляди лева са събрани от благотворителен базар и концерт за традиционната "Вечер на дарителите" в Бяла Слатина , която общественият дарителски фонд "Участвам-дарявам-променям" провежда. Събитието е организирано от доброволци към сдружение  "Първи юни", инициатор за създаването на дарителския фонд. Със събраните средства ще бъдат..

публикувано на 08.12.23 в 17:03

"Играчкоменка" във Видин помага на деца с аутизъм

Видинският мол е място на една благотворителна инициатива, наречена "Играчкоменка" . Идеята е да донесете три малки играчки и да ги оставите на базарчето, като дарявате една, а пък си взимате две други от там. Дарената играчка ще бъде за Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица с атуизъм. Зад инициативата стоят майки и..

публикувано на 08.12.23 в 16:00

Как да се грижим за домашните ни любимци през зимата

С настъпването на по-студените дни от годината  стопаните трябва да се погрижат домашните им любимци да останат здрави . Зимата е истинско предизвикателство за собствениците на кучета, които трябва да ги защитят от опасностите на сезона. Това обикновено не изисква много усилия.  Съвети за това как да се погрижим за нашите..

публикувано на 08.12.23 в 15:30

Защо над половината от деветокласниците са функционално неграмотни?

Петдесет и четири процента от петнадесетгодишните български ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика , петдесет и три процента от тях не са усвоили в задоволителна степен дори елементарни четивни умения , а четиридесет и осем процента са с дефицити по природни науки . Това показват резултатите за България от Програмата на..

публикувано на 08.12.23 в 12:20

Ще намалеят ли старите коли, ако се оскъпят с нова такса от 500 лева

България има най- остарелия автомобилен парк в Европа и води класациите за най- висока смъртност, свързана със замърсяването на въздуха, по данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в Българи. Като член на ЕС в страната се прилагат мерки, свързани с отделяните въглеродни емисии, както и постепенно..

публикувано на 07.12.23 в 17:22