Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще бъдат ли облагани бакшишите на сервитьорите?

Снимка: Радио Видин

Получените бакшиши в ресторанти и заведения да се облагат с данък и осигуровки, предлагат управляващите. Текстовете са в проектозакона за данъка върху доходите на физическите лица, като пакетът от данъчни закони вече е в парламента и ще започне да се обсъжда още тази седмица в ресорна комисия. Заведенията, категоризирани с повече от една звезда, ще са длъжни да имат ПОС терминали за плащане с карта, както и да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. В замяна на тези мерки правителството запазва по-ниската ДДС ставка за сектора в размер на 9% до края на 2024 г. Мерките, особено облагането на бакшишите, едва ли ще донесат повече приходи в бюджета. Въпросът е, че за бюджета и всички данъчни закони са нужни гласовете на ГЕРБ, а Бойко Борисов и негласният партньор в коалицията - ДПС твърдо застават зад ресторантьорската гилдия и преференциалното им ДДС. Според предложената редакция на Закона за данъка върху доходите на физическите лица, облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, включително всички предварително неопределени допълнителни парични плащания. Пояснява се, че "предварително неопределени допълнителни парични плащания" са плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя". Накратко работодателят ще трябва да декларира и обложи бакшишите, които са получили служителите му. Сега този вид възнаграждение е освободено от данък. Не е ясно, обаче кой би направил това доброволно, освен ако плащането не е с карта. 

Ще се случи ли всичко това и как реагират ресторантьори и работещи в бранша? В мотивите към проекта се посочва, че причините, които налагат приемането на предложената мярка, са свързани с необходимостта от легализиране на доходите и установяване на коректни наличности в касите на търговците. Браншът е категорично против това решение. Заместник-председателят на "Сдружението на заведенията в България" Марин Сотиров нарече идеята "несериозна и абсурдна". Как реагираха от Българската асоциация на заведенията? Потърсихме за коментар Павлин Петров, съпредседател на асоциацията.

"Няма как да бъдат събирани тези средства, защото бакшишът е вид подарък. Бакшиш се дава постоянно в различни сфери, така че това да се облага с данък по-скоро граничи с лудостта. Господата са учили в чужбина, но явно там нещата са доста по-различни, тъй като там бакшишът е задължителен към сметката, но в България няма такава практика и никога не е имало. В България, за да се приложи това, първо трябва да се променят доста закони, тъй като в правния мир я няма думата бакшиш или сервиз, или както искате да го наречем. Това предложение няма да допринесе за нищо - нито за бюджета, нито за развитие на туристическите услуги, нито за развитието на икономиката ни." 

Съществува ли реална опасност от нов отлив на кадри от ресторантьорския бранш, ако предложението за облагане на бакшишите в заведенията бъде приложено на практика - това попитахме още Павлин Петров.

"Разбира се, че това ще е и реакцията и това, което ще се случи, ако продължат да си измислят такива мерки, за да се напълни хазната, ще започне да се работи много по-сложно в туристическия сектор, а в момента не сме в такава ситуация, че да си усложняваме нещата, защото браншът понесе достатъчно удари досега. Това предложение няма как да срещне подкрепа от никого, защото бакшишът е нещо, което ви се подарява и то няма как да бъде обложено с данък" - подчерта Павлин Петров.

Сервитьорите са на мнение, че тази идея е удар по имиджа на професията им. Според тях предложението е абсурдно, защото ще трябва да се питат клиентите дали искат да оставят бакшиш, или не, за да се прецени каква такса да се начисли върху сметката. Разговаряхме с Анатоли Флоров, дългогодишен сервитьор от Видин:

"Според мен това предложение е много трудно осъществимо, защото трябва да стои непрекъснато някой зад мен и да гледа колко бакшиш ми оставя клиентът. Един ще ми остави 20 стотинки на едно кафе, друг ще ми остави 5 лева, трети ще ми остави 50 лева. Това как ще го контролират? Единственият начин е всички плащания - от оборот, от бакшиш, от всичко да минава през карта. Тогава ще знаеш, че има толкова средства и ще можеш да ги обложиш. За мен не е реално и много трудно постижимо. Това ме мотивира мен като сервитьор, като взема една маса да се постарая да си спечеля бакшиша."

Може ли полученият бакшиш да е сигурен атестат за положения труд от един сервитьор - това попитахме още Анатоли Флоров.

"На всички сервитьори се е случвало понякога да не могат да обърнат еднакво внимание на всички маси. Определено това оказва влияние. Едната маса, на която са доволни от теб, си тръгват, ти оставят бакшиш с благодарност, а на другата даже те чакат и за стотинки да им върнеш. Това се е случвало на 100% при сервитьорите и ако някой каже, че не е така, значи не казва истината. В момента много от сервитьорите са останали "динозаврите", не че няма млади хора. Идват, опитват, но до тук, нищо повече и понякога дори не изкарват и целия ден" - обясни Анатоли Флоров.

Какво казват клиентите на заведенията? Попитахме видинчани одобряват ли готвените промени на Министерството на финансите и оставят ли бакшиши на сервитьорите, когато посещават заведение.

"Това е ненормално, защото не можеш да разбереш кой сервитьор колко бакшиш има, та да ги обложиш. Има хубави сервитьори, които ще вземат повече бакшиш, а някой по-възрастен мъж, сервитьор няма да вземе. Как ще го облагаш и него с данък, техният щат е нисък и те разчитат на този бакшиш... Асен Василев не може да си върже приходната част и се чуди откъде да вземе пари, и се хваща за сервитьорите, то не може... Според мен това е най-неудачното перо, което са намерили. В крайна сметка бакшиш дава човек, който е доволен, дава от сърце, дава го, ако желае. Това са си пари на сервитьорите и после ги делят с някой от персонала, както са решили и така е в цял свят. Тия са решили да измислят нещо тука просто"- коментираха видинчани.

Според готвените промени, собствениците на ресторантите и заведенията ще са длъжни и да поставят на видно място информация, че приемат плащане и с карта. При неспазване на изискването за наличие на ПОС терминал са предвидени глоби - от 100 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 2 000 лв. за фирми и еднолични търговци.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45

Изпращаме трудна година и мечтаем за по-добри дни

Отброяваме последните часове на годината - време за анализи и равносметка, но и за планове, стремежи и амбиции за следващите 12 месеца. Казват, че ако си пожелаеш нещо в новогодишната нощ, то ще се случи. За какво бъдеще на България мечтаят политиците? Проверихме в "Посоките на делника".  "Тревожно е забавянето на строителството на новия..

публикувано на 31.12.24 в 11:27

В Мездра тържествено ще посрещнат 2025 година

От Общината за пореден път организират посрещане на Новата година в град Мездра на площад „България” с музика, танци и много весело настроение.                                                        В 23.30 часа танцорите от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" - носител на истинския дух на българските традиции, ще започнат своя новогодишен концерт...

публикувано на 31.12.24 в 08:29

Събитията и темите на фокус през 2024 година

Бедността, последиците от горските пожари, климатичните промени, колко сериозен е проблемът с безводието, проблемите пред Общините, Европейският съюз гарантира ли благополучие на всички - това са само част от темите , по които говорихме през отиващата си 2024 година . Какви са най- често фалшифицираните стоки , които могат да се намерят на..

публикувано на 30.12.24 в 11:03

Георги Дамяново: Мечтата на кмета Нина Петкова за туризъм и развитие на селото

Гостуваме на село Георги Дамяново , част от най-малката община в oбласт Монтана , която има 13 населени места, като общинският център е село Георги Дамяново. Селото се намира в живописен регион. Нина Петкова е кмет на община Георги Дамяново и е млад човек, който има желание и мотивация да развива района. Тя ни разказа повече за селото,  за..

публикувано на 27.12.24 в 13:12

Радио ВИДИН отвътре

Основният закон в журналистиката е, че тя е свързана с резултат. Нейната цел е да влияе на общността и общество по най-прогресивния начин . Преди 40 години, а може би и повече, Радой Ралин в типичния си откровен и неудобен стил ни каза, че " когато журналистиката стане ялова, ражда сензации ". Вече 15 години обаче Радио ВИДИН е непоклатим..

публикувано на 26.12.24 в 10:05

На Коледа - за духовния смисъл на Рождество

Няма единна формула, която да ни прави по-щастливи на Рождество. Въпреки, че всички се опитваме да бъдем позитивни, изпълнението на тази задача, се оказва доста трудно. Когато сами преценим нивото си на щастие, ще открием, че не сме съвсем доволни от резултата. Как обаче да сме по- щастливи на празника? Има ли нещо, което очакваме с..

публикувано на 25.12.24 в 10:45