Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин се включва в отбелязването на Деня на четенето

Днес, 17 ноември, ще бъде отбелязан първият Ден на четенето в България. Целта на инициативата е да насочи вниманието към четенето и неговото значение за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин се присъединява към инициативата. Библиобусът на културната институция ще обиколи населени места в региона, за да достигне до най-малките читатели извън областния център, каза завеждащият на Детски отдел в библиотеката, Адриана Цветкова:


"Това са децата от детска градина в село Дреновец и училището в село Дреновец. След това ще посетим ученици от село Ружинци, като в училището ще направим верижка четящи деца, ще си поговорим за ползите от четенето, а в детската градина ние ще почетем приказка на децата и след това сме им подготвили интерактивни игри, които са обвързани с приказки. За да отбележим Деня на четенето, с децата ще си поговорим, подготвили сме им въпрос, който гласи, дали употребяват често израза, че нямат време да четат, защото трябва да учат, а ние ще се опитаме да опровергаем това, защото всъщност едно дете, за да може да учи и да разбира, и да осмисля добре прочетеното, то трябва да чете много добре и че всъщност четенето е модерно, полезно и интересно."


Мобилната библиотека ще бъде в село Дреновец днес от 10:00 часа, а на 20 ноември, понеделник, ще гостува на децата в Ружинци.


Радио ВИДИН също ще отбележи Първия ден на четенето, каза главният редактор Гергана Панова:


"Ще се съберем тук и всеки от нас ще почете от своя любима книга, след което ще обсъдим това, което сме чули, защото всички ние, в Радио ВИДИН , сме четящи хора и вярваме в това, че четенето дава възможности. Надяваме се да бъдем пример, всъщност затова я харесахме тази инициатива и решихме да се включим в нея. Хубаво е хората, наистина, да четата, има какво да се научи от книгите, както е казал Гьоте: "Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо", така че надявам се много хора да се включат в тази инициатива и да четат."


Организатори на Деня на четенето са фондациите „Четене“ и „Детски книги“, както и сдружение „Книги и четене“. Мотото на събитието е „Четенето дава възможности“. Инициативата се организира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия).

Вижте още

Снимката на 29 февруари 2024 година

По повод Международния ден на редките болести  пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Предстои основен ремонт на близо 53 километра от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана, съобщиха от..

публикувано на 29.02.24 в 18:00
Кметът на Монтана проведе среща с представители на фирми - собственици на кабелни мрежи.

Подреждат разпределителната кабелна мрежа на Монтана

Висящите кабели от уличната разпределителната мрежа на Монтана ще бъдат изпънати, а тези, които не се използват ще бъдат премахнати. За това се споразумяха кметът Златко Живков и представителите на „Електроразпределителни мрежи Запад“ (ЕРМ Запад) и още 7 оператора на територията на общината, съобщават от общинската администрация...

публикувано на 29.02.24 в 16:33

Враца отбеляза Международния ден на редките болести

По повод Международния ден на редките болести пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София.  Пред диагностично-консултативния център на врачанската болница бъдещите медици раздаваха брошури с информация за редките..

публикувано на 29.02.24 в 16:20

Празник за 1 март ще се проведе във Видин

Първомартенските инициативи по случай Баба Марта и Деня на самодееца във Видин тази година ще включват тематичен кът, носещ народните традиции. Идеята е на актрисата Ирина Флорова-Капелова и със съдействието на сценографа Богдан Гешев, това каза за Радио ВИДИН  Силвана Сюлейман , главен експерт "Култура и изкуство" в Общината: "Тази година..

публикувано на 29.02.24 в 16:08

На протест във Видин граждани поискаха намаление на местните данъци и такси

Граждани излязоха на протест във Видин , заради високите, според тях местни данъци и такси. Настояват за решение на Общинския съвет, с което да бъдат намалени. Казват, че увеличението на таксата за битови отпадъци за гражданите е двойно, а бизнесът трябва да плаща в пъти в повече. От Общината обясниха, че е увеличена таксата само за домакинствата, тъй..

публикувано на 29.02.24 в 15:00

Мездра ще отбележи 3 март с общоградско тържество и шосеен пробег

Общоградско тържество по повод Националния празник на Република България ще се състои в Мездра . С него ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. То ще се състои на 3 март 2024 г. (неделя) от 9:15 часа на площад „България“. В празничната програма ще вземат участие Детска школа за художествено слово и Ансамбъл „Мездра“ -..

публикувано на 29.02.24 в 14:41

В село Царевец са готови да посрещнат 3 март

Кметство Царевец и Народно читалище "Просвета-1928" канят всички жители и гости на мездренското село заедно да отбележат Националния празник- 3 март . Програмата включва: 10.50 ч.- поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България; 11.00 ч.- литературно-музикална програма с участието на децата от Център..

публикувано на 29.02.24 в 14:00