Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Видин се нуждае от кръводарители

Снимка: Наско Цанов

Количествата дарена кръв в Отделението по трансфузионна хематология към видинската МБАЛ "Света Петка" значително са намалели в сравнение с 2022 година, което може да се превърне в заплаха за живота на нуждаещи се болни, съобщават от болницата. От лечебното заведение се обръщат с апел за кръводаряване.„Дарителите за 2022 година са 1238. В началото на тази година за първото шестмесечие започна много добре, за февруари миналата година бяха 76 дарители в сравнение с тази - 103, 88 за април 2022, а тази 98. В края на тази година нещата се влошиха, намаляха и болните, намаляха и дарителите. Дарителите повече са роднинско кръводаряване. Кръводаряването може да се извърши всеки работен ден от 8.30 до 13.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология към видинската МБАЛ "Света Петка", здрави, да не пият хапчета за кръвно, да са закусили, да нямат сърдечни проблеми“, съобщи Корнелия Йотова, старши медицински лаборант в Отделението по трансфузионна хематология.


Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв.


 „Не е опасно да се дарява кръв, полезно е 4 пъти в годината. Призоваваме всички хора на 2 месеца, 2 месеца и половина да заповядат“, допълват от лечебното заведение.


Не съществува никакъв риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в отделението, са стерилни и за еднократна употреба. Цялата процедура продължава 30 минути.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!