Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рори Милър представя книгата "На око" във Враца

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"



Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца ще представи американския автор Рори Милър с кулинарната му книга "На око". 


Авторът, който от години живее в България, е познат на българските зрители от готварското риалити предаване Master Chef, каза Милена Николова служител в библиотеката : 


"Срещата ще се проведе в едно много приятно местенце, тук в центъра на Враца, в което вече стана традиция да правим представяния. Авторът живее от години в България... Книгата му е замислена като кулинарен пътеводител.Най-хубавото е, че той е минал през Видинско и през Врачанско. Прави много интересно представяне на рецептите, както и въобще на хората, които ги готвят..."

Първоначалната идея на автора е да посети някои от отдалечените български села, където да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. При срещите Милър открива не само кулинарните тайни на непознатите за мнозина места, но и много нови приятели. 


Гостува в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи). Рецептите, които са намерили място в книгата, са разнообразни и свързани с традициите на българската кухня: кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб. Някои от традиционните вкусотии са доста необичайни, например тикълник, шумотрак, трахана, клин, „Бял мъж“, чукан лук.


Изданието "На око. Кулинарни приключения на село" съдържа над 220 цветни снимки. Редактор е журналистът Милена Димитрова.


Рори Милър е роден в град Такома в американския щат Вашингтон. Преди повече от 15 години се установява в България и гради имидж на кулинарен гуру. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта, основава заведения за бързо хранене с авангардно меню.  Храната го занимава не само като бизнес или удоволствие, а и като предлог за разговор. Така се захваща с идеята да обикаля дълбоката провинция и да учи рецепти от бабите.


Познават го и като доброволец. Дежури в софийските болници по време на пандемията и превозва хуманитарна помощ до засегнатите райони на Украйна. Помага на украинските бежанци да си намерят дом и работа у нас. Докато пише тази книга, той прегръща философията, че най-важното е да се приемат нещата такива, каквито са. И колкото може повече, да се живее "на око". Ще ви срещнем с него в ефира на "Цветовете на деня" в четвъртък.


Книгата "На око. Кулинарни приключения на село" ще бъде представена на 23 ноември (четвъртъкот 17:30 ч. в Q bar във Враца.


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула отбелязват Деня на предизвикателството

Със спорт, танци и песни в Кула отбелязват Световния ден на предизвикателството . Организатор е Клубът на инвалида. Целта е да се докаже на хората с увреждания, че могат да са пълноценни, а останалите да повярват в тях, каза председателят на клуба Иванка Велкова. "Мотото ни е "Спортуваме, пеем и танцуваме заедно". В празника ще..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

10 000 лева събраха на благотворителен концерт в Монтана

10 000 лева събраха в Монтана в благотворителен концерт за Цецко снощи. 31-годишният мъж от Лом се лекува от левкемия. Благотворителният концерт се проведе в Драматичния театър в Монтана. Над 200 танцьори и певци от местни фолклорни групи изнесоха концерт пред публиката в препълнената голяма зала. Всички те дариха средства за скъпо струващо лечение..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Изложба, посветена на Милан Миланов - Революцията, откриха в Берковица

Музейната революция на Северозапада.  Под това име снощи в Етнографския музей в Берковица бе открита фотодокументална изложба, посветена на големия краевед Милан Миланов – Революцията. Тя е по повод 95 години от рождението на Милан Миланов, обясни на откриването Станислава Витанова, вр. изп. директор на Музеен комплекс – Берковица: "Приживе той..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Древни рецепти, облекло и въоръжение показват в "Баба Вида"

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Събитието съвпада с Международния ден на музеите. "Миналата година бяхме заложили на облекло и прически, сега - на кухнята. На 17 май ще представим антична или Римска кухня от 16 часа в крепостта "Баба Вида". Входът е свободен за всичките ни..

публикувано на 17.05.24 в 08:31

Изследват безплатно и анонимно за СПИН във Видин

Регионалната здравна инспекция във Видин ще разположи мобилния си кабинет за медицински изследвания пред Художествената галерия "Никола Петров". Поводът е антиСПИН кампания, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Той се отбелязва всяка трета неделя на месец май. "Изследвания могат да направят всички хора, които..

публикувано на 17.05.24 в 08:18

Почитаме Баташките мъченици

Днес, на 17 май, Българската православна църква чества паметта на Светите Баташки новомъченици - канонизираните жертви на Баташкото клане след Априлското въстание от 1876 година.  "Започнало нечувано клане на християните, които не давали вярата си. На първо място стоят имената на двамата свещеници Петър и Нейчо. Предложили им да се потурчат, те не..

публикувано на 17.05.24 в 07:48

501 зрелостници на матура днес във Видин

В 759 училища в страната днес се провежда дъжавният зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на изпита. 501 завършващи са допуснати до държавните зрелостни изпити във Видинска област. Матурите ще се проведат в седем училища на територията..

публикувано на 17.05.24 в 07:35