Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За празника на Оряхово показват стари карти на града

Снимка: Община Оряхово

С изложбата "Оряхово  карти" започна празничната програма по повод Деня на град Оряхово - 21 ноември. Изложбата бе открита в централната сграда на Исторически музей – Оряхово. 


Показани са карти от различни години, а голяма част от изображенията са изпратени от проф. Сергей Торбатов. Акцент са оригиналните карти на Оряхово от 1902-1930 година, предоставени от Мариян Кивуцов- "Техническа служба"- Община Оряхово. В изложбата бе представен и макет на крепостта "Камъка", изработен от деца при ЦПЛР-ОДК "Л. Живкова".


"Оряхово в карти" може да се види и в утрешния празничен 21 ноември от 13.00ч. до 17.00ч., както и в следващите работни дни. 


По-късно в художествена галерия "Проф. Марин Върбанов" бе открита и изложба на навършилия през август 70 години  художникъ с оряховски корен Володя Казаков-  "70 в картини". Част от същото събитие беше и представянето на книгата “Цер и лек да намериш” на доц. д-р Йорданка Манкова.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова
Вижте още

Авария остави Видин и близки села без вода

Aвария на главния водопровод спря водата във Видин и други населени места от общината. Водоподаването ще бъде преустановено до 18 ч. във Видин и селата: Сланотрън, Кошава,  Гомотарци, Кутово, Антимово, Новоселци, Слана бара, Рупци, Покрайна, Капитановци, Иново и Акациево. В аварийна ситуация сме, работи се по проблема, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 10.12.23 в 15:50

Писатели от Зверино представиха новите си книги

Творци от Зверино представиха свои нови книги. Събитието се проведе в  малкия салон на НЧ "Факел-1926 "-Зверино.  Проявата се осъществи съвместно с НЧ" Факел - 1926 " и ХТХ / Художествено творчески клуб / "Факел" към читалището и е част от Коледния календар на село Зверино - 2023 година.  Нови творби представиха:  Иванка Гьонова - "Абсурдите..

публикувано на 10.12.23 в 13:29

Симфониета-Враца с концерт от цикъла "Традиции и съвременност“

Симфониета-Враца ще изнесе днес концерт с мецосопраното Юлия Саврасова и главният диригент на симфоничния оркестър на БНР - Константин Илиевски. Събитието е акцент от юбилейната програма на Симфониета-Враца, по случай 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония - Враца и 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета..

публикувано на 10.12.23 в 10:30
Врачанската болница

Ще ремонтират Спешно-приемното отделение във Враца

Предстои актуализиране на изготвения проект за ремонт на Спешно отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Това се налага заради настъпили изменения в нормативната уредба, след което ще бъде издадено ново разрешение за строеж.  През 2024 г. Министерство на здравеопазването ще продължи изграждането на необходимата инфраструктура по проект Подкрепа за..

публикувано на 10.12.23 в 08:00

Детска площадка във Видин е превърната в коледно градче

За поредна година от фондация "Подкрепа за реализация" превърнаха в коледно градче детската площадка до сградата на митрополията във Видин.  Украсата е подарък за децата на града, каза Диман Михайлов от екипа на фондацията: "Украсата на детската площадка до църквата "Св. Николай Мирликийски" организираме от 2018-та година след едно наше посещение в..

публикувано на 09.12.23 в 14:24

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик и бе открит Коледния базар

Въпреки студеното време жителите на града изпълниха централния площад „Възраждане“, за да наблюдават грейването на коледната елха в Белоградчик. Заедно с традиционното запалване на светлините, за първи път в града бе открит и бляскав Коледен базар. Така бе положено началото на множество коледно-новогодишни празненства в града. На отбелязването на..

публикувано на 09.12.23 в 08:54

Във Враца представиха възможности за финансиране на фирми

Във Враца започна разяснителна кампания по Програма Иновации и конкурентоспособност от Министерството на иновациите и растежа, по процедура BG16RFPR001-1.003 „Внедряване на иновации в предприятията" по ПКИП. На събитието присъстваха експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност", които представиха процедурата пред участниците в..

публикувано на 09.12.23 в 08:39