Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почти 14 хиляди са заявленията за целеви помощи за отопление в Монтанско

Снимка: Любо Андреев


Повече лица и семейства в област Монтана са получили целева помощ за отопление този сезон в сравнение с предходния. Най-често искането е за отоление с твърдо гориво. 

За настоящия отоплителен сезон са приети 13 729 заявления-декларации. Право да получат помощ за отопление имат 11 533 лица и семейства. През миналия сезон такава помощ са получили 1000 души по-малко. 

За настоящия отоплителен сезон отказ е направен на близо 1280 заявители, уточни директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане - Монтана Валери Димитров: 

"Поради надвишаване на средномесечния доход, който е над определения диференциран доход за отопление, на липса на регистрация в Дирекция "Бюро по труда", поради това, че имат сключени сделки, втори имот или пък участват в капитала на търговски дружества, или осъществяват дейност като еднолични търговци.

Най-много са подадените заявления за отопление в дирекциите за социално подпомагане в Монтана и Лом. Помощта за отопление е в размер на 546, 95 лв. "Най-често се пише "за отопление с твърдо гориво - пари", отбеляза Валери Димитров. 

Калин Тодоров от Монтана е получил помощ за отопление за електроенергия: "Нашето електричество по-малко от 160 лв. не пада на месец", сподели той. 


Вижте още

Снимката на 29 ноември 2023 година

Нормализира се ситуацията в страната след снеговалежите в последните дни.   В клас се връщат и децата в повечето училища. В региона на Враца вече е възстановено електрозахранването, прекъснало вследствие на обилните снеговалежи. В област Монтана все още има села  без ток  заради паднали електрически стълбове.  Четвърти ден села в община..

публикувано на 29.11.23 в 18:00

Служители на ВиК - Монтана излязоха на протест

Работещи във ВиК - Монтана излязоха в защита на отстранения си управител инж. Валери Иванов. Управителят на ВиК - Монтана инж. Валери Иванов бе сменен на извънредно общо събрание на дружеството, в което са участвали само представители на държавата, която има 51% от акциите, без кметовете от областта. На негово място временно е назначен..

публикувано на 29.11.23 в 17:06

Община Кула дава 10 000 лева за ремонт на уличното осветление

Допълнително 10 000 лева от резерва на бюджета на Община Кул а бяха предоставени за ремонт и поддържане на уличното осветление . Решението беше прието на заседанието на Общинския съвет в Кула. Причината са възникнали непредвидени разходи вследствие на бурята, която причини значителни щети в края на юли, обясни кметът на общината Владимир Владимиров :..

публикувано на 29.11.23 в 16:53

ВиК - Монтана има нов управител

ВиК - Монтана е с нов управител. Решението е обявено на извънредно общо събрание. На събранието са присъствали само представители на държавата, която има 51% от акциите във ВиК - Монтана. На извънредното общо събрание не е бил нито един от 10-те кметове от общините в областта, които също са акционери. Освободен е досегашният управител инж...

публикувано на 29.11.23 в 16:05

Ферибот Оряхово работи

Възстановени са курсовете на ферибота при Оряхово на вход към страната. Временно те бяха ограничени поради издадена заповед от румънската гранична полиция, заради непочистени пътища на българска територия. Това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на фериботния комплекс Добри Радев.

публикувано на 29.11.23 в 14:15

В община Криводол вече има ток

Възстановено е електрозахранването в община Криводол , където от тази нощ имаше населени места без ток.  Община Криводол беше в режим на бедствено положение от неделя до вчера вечерта заради проблеми с електроснабдяването във всички населени места в района. Електрозахранването обаче беше прекъснало и тази нощ, след като беше отменено бедственото..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

В село Сталийска махала учат онлайн

Учениците в Основно училище „Климент Охридски“ в ломското село Сталийска махала се обучават онлайн . Заповедта на просветния министър е това да продължи до края на седмицата. Проблемът е в парната инсталация, съобщи директорката на училището Людмила Бучинска : "Изгорели са двете циркулационни помпи и в момента не може да бъде провеждан..

публикувано на 29.11.23 в 12:15