Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За чисто и подредено село апелират хората от Долно Церовене

12
Снимка: Радио ВИДИН



Екипът на Радио ВИДИН е в Долно Церовене. Селото се намира в община Якимово, област Монтана. Разположено е на кръстопътя между Лом, Монтана и Вълчедръм. Има жп спирка, която  е част от линията Мездра - Видин - Лом. Край селото минава река Цибрица. 

През годините основен поминък на хората тук е било земеделието. Условията за отглеждане на всякакви култури са изключително благоприятни. 

На  територията на Долно Церовене работи полигон за борба с градушките, създаден през 1972 година.

Транспортът не е проблем за хората тук, има редовна автобусна линия Лом - София.

Днес селото наброява 760 жители. Една част от тях са заминали да работят в чужбина или в столицата. Преобладава възрастното население. Но има и млади семейства с деца, които учат в съседните населени места Медковец и Якимово. В селото активно работи пенсионерският клуб.


Основният проблем за хората е липсата на работа. Това ги принуждава да си тръгват от родното място. 

Пристигаме в Долно Церовене преди обяд. На площада  е оживено. Възрастни хора пазаруват, млади майки с деца и с бебета седят на пейките, пият кафе и си говорят. Пред кметството жени разговарят. Пред двата магазина има масички и във все още топлото време заварваме мъже, които седят, пият бира или кафе и обсъждат политиката. Точно в центъра на площада се извисява паметник, посветен на падналите за свободата на България. Надали днес хората обръщат внимание на паметника и се сещат за онези герои, намерили смъртта си, за да сме свободни ние и нашите деца. 

Идваме в селото по време на предизборната кампания. Като заместник на кмета работи Силвия Димитрова, старши специалист "ЕСГРАОН" (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението). На тази длъжност е от 5 години. Тя споделя:


"Има много работа, хората идват за пълномощни, ходим и в домовете на хората, които са неподвижни... Доста хора по чужбина... Предимно възрастни хора, но има и млади семейства, но с работата е по-трудно, връщат се тук, купуват си къщи и инвестират в домовете си... Селото ни е оживено, имаме два язовира в селото...

Имаме автобус, жп спирка и това е хубаво, може да се стигне до всякъде... Лошото е, че нямаме училище... Каквото може, се прави за селото, но като минат изборите, много неща могат да се направят. Пътищата не са най-добрите... Интернетът ни е добър, доволна съм, работим с база данни... Подмениха ни водоснабдяването по проект...

Проблемът ни е безработицата. Почиства се селото от двама човека - организатор и другият човек отговаря за чистотата."

В Долно Церовене идва личен лекар. 

В селото се поддържат културните традиции от читалището, казва Силвия Димитрова.

Пазител на културата, на народните традиции и местния фолклор в Долно Церовене е Народно читалище "Асен Златаров 1928". Преди време културното средище и библиотечният фонд са се намирали в светла и просторна зала, до 1990 година. След промените земеделската кооперация, която е собственик на двуетажната сграда, взима помещението и днес библиотеката се намира в две гаражни клетки, които нямат и прозорци, а от покрива прониква влага. Организират се празници от читалището, освен това има и библиотечна дейност, казва секретар-библиотекарят Владислав Петков:


"Певческа група имаме към пенсионерския клуб и участват във всички местни изяви, пеят народни, стари градски песни, правят се репетиции... 6414 са книгите ни... Получаваме книги най-вече от дарения... Тази сграда е за ремонт, имаше течове с боядисване, но пак се напука..."

Младите хора, с които говорих, нямаха мнение за това как да се промени селото. Възрастните обаче поставиха няколко основни задачи - да се асфалтират част от улиците, да се почисти гробището и редовно да се почиства обществената тоалетна, за да може да се ползва. 

"Хубаво е селото... Взимам социална пенсия. Как издържам? По-малко хлебец и кафенце си взех... Имам две деца, гледам си ги и ходят на градина... Моето бебе е на 4 месеца, разхождаме се, не съм оттук и не знам какво да се направи... Гробищата да се оправят, да се почистят, тоалетните да се почистят, знамената трябва да се сменят и улиците - виж какво нещо е, кой стане кмет - взима парите и не прави нищо... Кой да го направи? В заведението няма тоалетна, в кметството няма... Всички, които ги виждате, са на помощи..."



Село Долно Церовене е с прекрасни природни дадености, разположено на стратегическо място, но се нуждае от добра поддръжка. Според хората то е запуснато и занемарено, има много какво да се направи за чистотата, улиците, дърветата, казва Вили Иванов:

"Местната власт не се грижи за чистотата на това село! Тук се поддържа само центърът, второ нещо - дърветата са стигнали до жиците и не подкастрят... Иначе е хубаво селце, но няма грижа от местната власт! Селото има запустял вид..."

Хората от селото разказват: 

"Имаме певческа група и хор, събираме се около 30 човека... Кметът на община Якимово ни спонсорира за екскурзии, на които ходим... Няма работа, останали са пенсионери и няма млад народ... Моето бебе е на 10 месеца и взимам 200 лева майчинство... Трудно се живее. Народът разчитат на социални. Няма никакво развитие. Никой не мисли за народа. Имаме млади семейства, мъжете им пътуват до Монтана, за да работят. Селата пропадат! И всеки бяга в големия град..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00