Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 ноември 2023 година

Снимка: Радио Видин

Скоростният път Видин - Ботевград е приоритетен инфраструктурен проект за завършване, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него, до края на годината ще бъде пуснато движението в участъка Ботевград - Мездра, но цялостно участъкът ще бъде готов до края на следващата година. Причина за забавянето е лошото първоначално планиране на скоростната отсечка, в която е заложено да има кръгови кръстовища, които обаче са в разрез с изискванията за такъв клас международен маршрут. Поради тази причина те са заменени с кръстовища на две нива, които забавят завършването на проекта. Започнала е процедура по отчуждаване на имоти и части от имоти - частна собственост, за държавна нужда за изграждането на новия скоростен път Мездра - Ботевград, съобщиха още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 


Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024. В него е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. от 780 лв. на 933 лв. Правителството предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 400 лв. на 3 750 лв. По отношение на данъчната политика се планира удължаване на прилагането на нулева ставка на ДДС за доставките на хляб и брашно до средата на 2024 г. и на намалената данъчна ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги до края на 2024 г. Ще продължи прилагането на по-високия размер на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. В одобрения бюджет е заложено и изпълнението на инвестиционна програма за общините, чрез която ще се реализират приоритетни инфраструктурни проекти на местните общности. 

Средната пенсия през 2024 г. ще достигне 883,14 лв. Това предвижда проектът на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., който беше одобрен от правителството, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11%, От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07лв.


Инфраструктурни проекти за близо 2,5 млрд. лв. са подадени от 261 общини за финансиране от държавата през 2024 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Въпреки че Националният фонд за общински проекти ще разполага с ресурс от 1 млрд. лв., Андрей Цеков изрази увереност, че бюджетът ще може да си позволи да финансира всички проекти, още повече, че голяма част от тях ще са преходни, т.е. изпълнението им ще отнеме повече от 1 година. 


Светослав Славчев беше избран за председател на Общински съвет - Видин. След като първото заседание на новия местен парламент приключи без избран председател, днес общинските съветници се събраха извънредно, за да опитат отново да определят ръководител на законодателния орган. 


Трима заместник-председатели избра Общинският съвет в Монтана на първото си редовно заседание. 


Премиерът разпореди на областните управители да координират подготовката за посрещане на зимата.


Областният управител на Монтана Ивайло Антонов е разпоредил за пълна мобилизация и координация между звената свързани с почистването на снега. Очаква се тази нощ и през почините дни рязка промяна на времето и снежна покривка.


В следващите дни предстоят валежи и ниски температури. Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура". 


Голяма част от безработните лица в общините Враца и Криводол са на 50 и повече години. Според данните на бюрото по труда за октомври, 690 мъже и жени на такава възраст си търсят препитание. 


Проведена е работна среща по проекта за енергийна трансформация на сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Видин, на която присъства екипът по проекта от страна на общинската администрация и представители на партньорските организации, една от които е норвежки изследователски център. Обменени са добри практики, след което е организирано посещение в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с цел запознаване с реализираните дейности до момента, съобщиха от Община Видин. Проектът предвижда цялостна енергийна трансформация на училището от конвенционална към високоефективна сграда с енергиен клас А+. Дейностите трябва да бъдат изпълнени до април 2024 година. 


Досъдебно производство за документно престъпление е образувано след полицейска проверка в сградата на община Бойчиновци, съобщиха от полицията. В областната дирекция в Монтана е получен сигнал, че в кабинета на заместник-кмет на община Бойчиновци се съхраняват собственоръчно написани заявления за напускане на работа, изготвени от служители на общината, с цел да бъдат освобождавани без предупреждение. На заявленията обаче нямало посочена дата и регистрационен номер. По случая е направена проверка и след съгласуване с Районна прокуратура - Монтана са извършени процесуално-следствени действия в сградата на Общинска администрация - Бойчиновци. 


За трета поредна година служители на финансовата компания "Пейсейф България" проведоха благотворителна акция за възрастни и самотноживеещи хора в Северозападна България. 


Вокална група "Шоколадче" празнува своя 15-и рожден ден. Празничният концерт-спектакъл "Българска гордост" ще се състои днес, 24 ноември, от 18:00 часа в голямата зала на ломското читалище. Входът е свободен, но всеки, който желае, ще може да подкрепи талантите с дарение. 


Станаха ясни носителите на наградите за култура през 2023 г. на името на д-р Хернани Цибрански в Лом. Отличията бяха връчени от Русиян Цибрански, който заедно с другите наследници и приятели на Маестрото, осигурява наградния фонд на "Обществен фонд - Лом". 


Започна традиционният детски конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа", организиран от "Български пощи". Условията за участие в конкурса са правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга, каза за Радио ВИДИН Петър Данчев, главен специалист в Областна пощенска станция - Видин.


До края на месеца в Центъра за обществена подкрепа - Обединен детски комплекс в Козлодуй може да бъде разгледана изложба с творби на деца, участващи в екоконкурса "Втори живот за отпадъците". 


Конференцията Digital4Vidin ще срещне за втора поредна година млади хора от града и доказали се професионалисти в областта на дигиталния бизнес.


На днешния ден православната църква почита Св. Екатерина. Мъченицата е родена в заможно семейство края на III век в столицата на Египет Александрия и загинала за християнската вяра. 

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45