Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ разяснява законодателните промени при защитата на правата на сдружаване

Любен Любенов, областен координатор на РС на КНСБ - Видин
Снимка: Радио Видин

Промени в Наказателния кодекс защитават правата на синдикални сдружения. С новите текстове, които вече са в сила, се криминализират деянията, насочени срещу правото на сдружаване на работниците и служителите, обясни областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ във Видин Любен Любенов. Допълни, че промяната е в резултат на 30-годишна борба на синдикатите. 


"В глава трета от Кодекса се създава раздел IX Престъпления против работниците и служителите да се сдружават в синдикални организации и съюзи. Член 174 "б" към него гласи, че който чрез насилие, заплаха или какъвто и да е друг незаконен начин пречи на някого да осъществи свое право на синдикално сдружаване, като го принуди противно на убежденията или волята му да членува или да се откаже от членство в синдикална организация, или му попречи да създаде такава, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева. Според алинея (2), който чрез насилие, заплаха или по друг противозаконен начин пречи на някого да осъществи произтичащи от упражненото му право на синдикално сдружаване права, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба до три хиляди лева.


(3) Ако деянието по ал. 1 или 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до пет години или с глоба до десет хиляди лева. 


Правото на сдружаване на работниците е уредено в чл. 49, ал. 1 в Конституцията на Република България, но до сега не беше правно охранено, въпреки постоянните усилия на КНСБ и посочваната многократно необходимост от промени."


В момента тече кампания, която да разясни правата на работещите, каза Любен Любенов.

"Целта на тази кампанията е да уведоми всички работодатели и граждани, синдикални членове, че оттук нататък те имат права, които права са заложени в закона и оттук нататък се надявам, че няма да има случаи на работодатели, които нямат желание да се създаде организация, синдикално сдружаване по предприятия, фирми и други."
 
Любен Любенов каза, че до сега в Регионалния съвет на КНСБ са подавани сигнали за работодатели, които възпрепятстват създаването на синдикални сдружения, но се надява с промените в законодателството подобни практики да бъдат прекратени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00