Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат заплатите на 5 селски кмета

Снимка: Жоро Александров

С нови по-високи заплати ще бъдат ще бъдат част от селските кметове в община Враца. Предложението внася кметът на общината Калин Каменов, а докладната ще бъде разисквана на първото редовно заседание на местния парламент, което е насрочено за 28 ноември от 10 часа.


Месечните възнаграждения ще бъдат повишени от 9 ноември, когато започна новият мандат. Ръст в заплатите е предвиден за кметовете на 5 от общо 20 села - Веслец, Вировско, Власатица, Горно Пещене и Оходен. След индексацията основното месечно възнаграждение на управниците става 1 200 лв. Парите за увеличението са предвидени в тазгодишния бюджет в рамките на разходите за персонал, пише в докладната на градоначалника. Според него промяна в заплатите ще има само на пет от селата в община Враца, тъй като до 28 октомври петте населени места са били кметски наместничества. Именно по тази причина те не са били обект на Решение № 640 от 31.05.2023, с което е имало промяна в заплатите на селските кметове.


Одобрените индивидуални размери на основните месечни заплати са съобразени с възприети критерии, свързани с броя на населението в населените места.


Вижте още

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Три коли горяха в Мездра

Тази нощ в полицията в Мездра е получен сигнал за горящи леки автомобили в междублоково пространство в града. Огънят е загасен от екип на пожарната. Няма пострадали хора. Установено  е, че пожарът е възникнал в лек автомобил, който е изгорял напълно. Пламъците са обхванали и паркираните до него две коли, които са частично увредени. При пожара..

публикувано на 22.02.24 в 11:26

Врачани ще отдадат почит на Мистер Сенко

Враца ще отбележи годишнина от рождението на легендарния илюзионист – Мистер Сенко , съобщиха от общинската управа. Със спектакъл, магичен базар и експозиция от плакати във Враца ще бъде отбелязана 119-та годишнина от рождението на легендарния илюзионист Мистер Сенко. В постановката „Мистер Сенко – Легендата“ ще участват Мисис..

обновено на 22.02.24 в 10:05

Движението край Студено буче е в едната лента заради катастрофа

Временно движението по пътя Доктор Йосифово - Монтана в района на Студено буче се осъществява двупосочно в една лента поради произшествие. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По пътя Видин - Монтана движението в участъка Белотинци - Димово се извършва с повишено внимание заради частични..

публикувано на 22.02.24 в 09:48

Липсват желаещи за директор на училище в Монтана

Няма кандидати за директор на монтанското IV Основно училище „Иван Вазов“ . За поста в останалите 10 общински и държавни учебни заведения в област Монтана ще се борят 15 педагози. Конкурс бе обявен за директори на 11 училища в област Монтана. Четвърто в Монтана е единственото без желаещ кандидат. До провеждането на нова процедура длъжността..

публикувано на 22.02.24 в 09:32

До края на март събират предложения за наградите на Враца

Срокът за подаване на предложенията за званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" е до края на месец март 2024 година, съобщиха от общинската управа в града под Околчица.   С отличието "Почетен гражданин" се удостояват лицата с особен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния, културния или спортния живот в града.  По традиция ще..

публикувано на 22.02.24 в 08:34