Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

| обновено на 28.11.23 в 15:14


Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка". Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че се чувства добре в отделението и в малкия град. 

"Моят баща и чичо са лекари, покрай тях имах поглед върху лекарската професия и може би ми беше в кръвта, защото, когато се насочих към медицината, се почувствах на място. Офталмологията за мен е най-хубавата специалност и до момента продължавам да се убеждавам в това. Тя е съвкупност от доста теория, доста практика. При нея има консервативно лечение, има хирургично лечение, има лазерно лечение, с инжекции, тоест има много голямо разнообразие и в патологията, и в лечението, и предизвикателството е доста голямо, защото има доста патология по очите и зрението на населението." 


Снимка: Радио Видин

Пациентите на Очното отделение и на д-р Андрей Вълчев обикновено са с проблеми, свързани с катаракта, глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия. Най-честите операции са на катарактата, като от началото на ноември те са над 60. 

"Катарактата, бих казал, че я лекуваме на световно ниво. Лекуваме я по метода на факоемулсификация. Това е разбиване на лещеното ядро с ултразвукова енергия. Понародному хората го наричат лазер, практически то е ултразвук, но това е, което се практикува в цял свят. Така че бих казал, че сме на световно ниво по отношение на тази най-честа операция в медицината изобщо. По отношение на глаукомата предлагаме пълна диагностика на това заболяване, както и консервативното лечение с капки. Ако се налага, се стига и до оперативно лечение. По отношение на диабетната ретинопатия активно скринираме всички хора с диабет и, ако се наложи, ги насочваме към център за витреоретинална хирургия или ретинален център за лазер терапия или интравитреални инжекции. Макулната дегенерация, свързана с възрастта, бива две форми - суха и влажна. Сухата все още няма одобрено лечение в цял свят, има опити за лечение в тестов период. Но практически е нелечима. За влажната форма активно следим, защото при нея времето е от значение. Когато се активира това заболяване, трябва бързо да се правят интравитреални инжекции, тоест в окото, с препарати, които блокират това заболяване и спират неговото развитие."

Апаратурата за диагностика е японска, а апаратът за очна хирургия - американски, като от Нова година отделението ще получи последното поколение на този апарат.

Д-р Вълчев посочи и най-честите проблеми, които офталмолозите наблюдават при пациентите в по-млада възраст, и даде съвети за добро зрение във всяка възраст. Може да ги чуете в звуковия файл.

Вижте още

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00