Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Снимка: Наталия Цветанова Личен архив

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка "Като отлитане е времето" пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота.

Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава първата си стихосбирка. Сегашното издание получава признание и е подкрепено от Мартен Калеев, който е неин редактор, посочи Наталия Цветанова

"Моята поезия е твърде лична, не всички хора могат да я приемат и имах някои притеснения, но благодарение на редактора Мартен Калеев, който ме подкрепи в това начинание... Надявам се да се хареса на читателите... Темите ми са общочовешки, глобални... Най-вече, свързани с лични преживявания и не само мои... Казват, че само тъжни неща пиша, но тогава ми идва вдъхновението... Пиша от тийнейджърска възраст... Имах голямо прекъсване, семейни ангажименти... Поднових писането си при престоя ми в Италия... След като се прибрах в България, започнах да публикувам в сайтове... Любимата ми книга е "Сто години самота"..."

Днес Наталия Цветанова работи като директор на Детска градина "Слънце" в Монтана и успоредно с това твори, с интерес следи и чете българските творци, които пишат в областта на римуваното слово. Самокритична е към себе си и приема критиката и забележките, защото това я кара да става по-добра в творчеството си.    

Наталия Цветанова е родена на 5 декември 1970 година във Враца и като подарък за рождения си ден на 5 декември ще представи своята нова книга в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Ще има изненади за присъстващите, посочи авторката. Началният час на срещата е 17:00 ч.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Счупени блокчета от бордюр загрозяват тревни площи в Крайдунавския парк във Видин

В Крайдунавския парк  във Видин,  след Речна гара в посока към Колодрума, има безразборно нахвърляни части от бордюрни блокчета, оставени вероятно след извършеното асфалтиране на велоалеята, сигнализира слушател на Радио ВИДИН.  Бетонните блокчета са хвърлени в тревните площи, може би повече от година, казват хора, които се разхождат там:..

публикувано на 05.03.24 в 15:10

Млада авторка от Монтана представя новата си книга

Новата си книга представя днес в Монтана младата авторка Дебора Йорданова.  Сборникът, с включени 11 разказа, носи името "Чудото, наречено живот" и представя събития от реалния живот, свързани с човешката ни представа за чудеса. Разказите, писани в продължение на няколко години, имат за цел да предизвикат емоция и желание да се твори добро,..

публикувано на 05.03.24 в 14:00

Видински ученици се включиха в дискусия за национална стратегия за детето

Александра Георгиева от 11-и "а" клас и Далия Николова от 11-и "б" клас от ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин взеха активно участие в Съвета на децата към председателя на Държавна агенция за закрила на детето като представители на област Видин.  Съветът на децата е създаден през 2003 година като консултативен орган към председателя на Държавната..

публикувано на 05.03.24 в 12:30

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35