Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на Йерихонския слепец.

"Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат искрени приятели и чисти идеалисти, които са готови да помогнат във всичко. Душѝ, изпълнени с доброта и радост към всичко и към всички. От изповядващия Христа се изисква да бъде милостив, състрадателен, да обича и прощава, да се радва с тези, които се радват и да плаче с онези, които плачат. Във всичко и навсякъде да излъчва светлина! Затова и в Евангелието на Матея Спасителят изрича: "Вие сте светлината на света. Не може да се укрие град, който стои навръх планина. И когато запалят светило, не го слагат под крина, а на светилник и то свети на всички вкъщи!" /Мат. 5:14-15/. С това обръщение Богочовекът Иисус превръща своите последователи посланици на Небето, предава им призванието да светят на всички и във всичко, независимо от мястото, където живеят или работят. Запалва в сърцата им небесен огън и ги направлява да сгряват и освещават кръговрата на живота. Където и да бъдат поставени от Всемогъщата Негова десница, последователите Му да носят това свято задължение – призванието да бъдат светилници в полумрака на греха и невежеството.

А когато някой от вярващите изпадне в немощ и сломен започне да се оплаква от хората около него за това, че не го разбират, че го обиждат или му причиняват болка и страдание, то към него следва да бъде отправен въпросът: "А ти излъчваш ли светлина? Светиш ли на хората около теб, на онези, за които говориш – на същите, за които Бог те е изпратил?". И тогава той, вместо да се крие в своите уклончиви отговори или неуверени оправдания, трябва да преосмисли своето поведение. Онези, които живеят в тъмнина, не могат да разберат тези, които носят светлина! Нормално е тънещите в мрак да не могат да си обяснят мотивите на вярващия, неговите ценности и цели в общуването. Те дори не могат да осъзнаят неговата вътрешна борба, смисъла на личностната "метаноя" и стихията на "невидимата бран", както я наричат Светите отци. Но тези, които носят пълнотата на благодатта, са длъжни да разберат света около себе си и да понесат теготите и немощите на нещастниците, носени от вихъра на своите страсти. Да ги поемат върху себе си, както Изкупителят е поел греховете на цялото човечество. Защото носят съкровения бисер на вярата, имат съкровище неръкотворно и от него са длъжни да раздават на другите. От гледна точка на чистата християнска доктрина светът е болен, но не неизличимо. И точно Светата Църква е призвана да го излекува с благодатната сила на тайнствата. Тя е тази 2000-годишна лечебница, неизтощима Витезда, която може да изцери всеки, който пристъпва към нейната жива вода. Християнинът не трябва да бъде самодостатъчен или егоцентрик по дух, присмиващ се от висотата на своето високо духовно достояние, а личност, отдаваща се в името на другите и вдъхваща надежда на хората около себе си. Той не трябва да бъде статичен в своята правота, а динамичен в благодатта, която му е предал Христос. Трябва да превръща чуждата болка в своя, да утешава и успокоява, да насърчава всяко добро намерение. Да бъде не просто добър човек, а Божи посланик сред другите. Да протяга ръка, без да изисква да я приемат. Да помага, без да чака да му благодарят. Да не бъде човекоугодник, сервилен и лицемерен в поведението си, а Божи угодник. Да прегърне мисията на добротворец, без да мисли за евентуалните неприятности от своето по-открито поведение. Длъжен е да преодолява своите страхове и да побеждава комплексите си. Да се научи да превъзмогва своя егоизъм в ежедневното служение на Бог и ближния. В името на тази свята мисия той трябва да захвърли маската на недоволството и да се стреми към пасхална радост. Да подкрепя и наставлява нуждаещите се, да прощава и обича ближните си, дори те да имат различно отношение към него. Да се опитва да дава личен пример със своето поведение навсякъде и във всичко.

В този дух са и думите на един от боговидците на XIXвек в Русия – протойерей Алексей Мечев: "Където и да сме, длъжни сме да светим на другите, да изповядваме Господ и с това да привличаме другите към Бога!" /"Велики руски старци", том 2/. Всичко в нашия свят е промислено или допуснато от всемогъщия наш Отец – както в една глобална перспектива, така и в по-конкретни параметри (напр. относно живота на един вярващ – време, обстановка, познати, приятели), за да може Той да ни изпита във вечната школа на живота. Всяка душа да премине през огъня на изкушенията и да се усъвършенства в търсене на Бога."

Отец Ясен Шинев

В рубриката "Съвременна Библия" – когато отворим първата страница на Новия Завет често се разочароваме. Сблъскваме се с дълъг родословен списък. Вярвам, че Бог знае защо го е положил там! Може би една от грижите Му е да успеем да видим себе си в него. Дали това е възможно? 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24

Крият ли риск за здравето ни мартениците

В навечерието на 1 март все още има хора, оставили покупката на мартеници за последния момент. Заглеждаме ли се обаче в това какво купуваме? Убедени ли сме в безопасността на мартениците или ги преценяваме само по външния вид?  Десетки са местата във Видин, откъдето могат да се закупят различни видове мартеници, но преди да го направим, ние, като..

публикувано на 29.02.24 в 15:18

Факелно шествие ще озари Берковския Балкан на 3 март

Факелно шествие, музикално-поетичен спектакъл и караул са акцент в програмата, с която в Берковица се готвят да отбележат 3 март. Проявите за Националния празник ще са в два дни, като започват на 2 март от 18:45 ч. на Лесопарк "Калето". Пред крепостта представители на спортните клубове от общината ще се включват във факелен караул, предвиден..

публикувано на 29.02.24 в 13:30

Отнета книжка в Европа ще важи за всички страни от Евросъюза

Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под..

публикувано на 29.02.24 в 13:00