Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинското детство е без технологии

| Интервю
11
Снимка: личен архивДнес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Марияна и Генчо нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат кръстени, просто единият предлага София, другият Виктория и се стига до консенсус веднага. Близначките са на 7 години и половина. Това, което можем да кажем за Вики и Софи е, че те са много добри деца и са големи помощнички у дома - обичат да подреждат, да чистят, дори помагат в готвенето - режат картофи, моркови, правят пица понякога. Те много обичат и да рисуват. Участват в най-различни конкурси с рисунките си, печелят и награди. 

Може да се каже, че Софи и Вики растат в отлични условия. Получават винаги вниманието на техните родители, най-вече това на баща им, тъй като Генади има по-свободна професия от мама Мариана и затова и той е човекът, който прекарва по-голямата част деня с тях. Измисля им всякакви занимания и забавления, свързани с най-различни спортове, тъй като той самият обича да спортува - ролкови кънки, лонгборд, скейтборд, сноуборд, колело, кайт, катерене на стена... И да, може тези спортове да ви се струват малко екстремни за деца, но както се казва юнак без рана не може. 

Но едно от най-важните неща за родителите е техните две момичета да растат далеч от технологиите. Срещам ви с това семейство, защото те са един много хубав пример за всички нас. Толкова са шарени, забавни, различни и сплотени, това прави най-голямо впечатление, тази връзка, която имат помежду си. Това отношение и внимание, което получават децата от техните родители, сякаш е нещо все по-рядко срещано напоследък в семействата. 

"Да се отглеждат в семейство, в което да са и двамата родители, да са щастливи и също така да няма тайни. Да си казваме всичко, да няма лъжи и да ни е забавно, трябва да ни е забавно, както на родителите, така и на децата", казва Марияна. Да нямат тайни, да са искрени и да споделят всичко, да има разговори с децата като с големи хора - това са ключовите моменти, които са важни за Мариана и Генади за възпитанието на техните момичета Вики и Софи. Наказанията, разбира се в леки форми, са задължителни, когато детето е направило нещо нередно, за да си знае кое е добре и кое не. Не е правилно да им се прощава всичко, за да не се разглезват, това казват още Марияна и Генчо. 

"Трябва да има наказания, за да могат да разберат, че не всичко е позволено и не всичко може да получат, когато те са пожелали и искат. Последното наказание беше индивидуално само за Софи. Беше направила една беля, която не каза първоначално, но това бяха първите 5 минути, после си сподели, каза си всичко, защото те не могат да пазят тайни и веднага всичко си казват, дали на единия, или на другия, признават си какво са направили. По-скоро не е това дали ще им забраняваш нещо, или няма да им забраняваш, защото всички сме гледали докато сме навън - това се тръшка, онова се тръшка, там стават едни недоразбории и 99% го има. Никога не се е случвало на нас това. Може би, защото аз както си говоря с теб и с Марианка, аз така си говоря и с тях, още когато са били бебета... И сме се разбрали с тях", допълват родителите."

Но както знаем трябва да има баланс в едно семейство. Трябва да има и доброто, и лошото "ченге". Генчо се определи като лошото ченге, казва, че Софи и Вики се респектират от него. 


Модата на технологиите е толкова силна и агресивна, и естествено насочена към най-малките и най-младите, че този процес не може да бъде спрян от само себе си. Именно тук основната роля е на семейството, защото децата имат нужда от директния контакт. 

"Нашите деца телефони не ползват, таблет от време на време - рядко и то гледат "You tube kids", което ние сме го сложили за деца. Опитахме се с игри да им сложим и те така и нямаха този интерес, и бързо се отказаха от игрите. Те знаят, че на мама и на тати телефоните са забранени, защото ние работим с тях и няма как те да ги ползват, все още им е рано. По-добре да се наслаждават на игрите. Могат винаги да си измислят някакви неща да правят... Те сега са деца - това ще мине много бързо и ти после и да се сещаш, то ще е минало и никой няма да го интересува, а ще им е супер яко, докато са деца да им е готино на макс. На доста деца детството им го няма. Аз имам чувството, че на повечето тия деца са им "служебни", просто защото е трябвало да родят, поне като ги гледам по площадките. Те не знаят къде е детето, те не знаят детето какво иска, просто трябва да е яло и да спи."От срещата ни с това младо семейство стана ясно, че ако човек има деца, трябва да ги гледа, да им обръща внимание, да участва в техните игри, да им помага да ги измислят. Да ги оставят да се забавляват искрено, да не им се забранява да скачат в локвите, да ходят боси, да тичат, да си играят на воля. Трябва да им се създават спомени, които ще помнят цял живот, защото те са деца сега, само сега и никога повече няма да бъдат.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл

БНР подкасти:

Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00