Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2023 година

Коледни светлини във Видин
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Коледните светлини грейнаха във Видин. Общината обяви програмата за отбелязването на коледно-новогодишните празници. 


Със 135 гласа "за" парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. В план-сметката му е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11%. В законопроекта е предвидено от 1 юли 2024 г. да се увеличи т.нар. вдовишка добавка от досегашните 26,5 на сто на 30 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга.Максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева. Работодателите вече ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента. Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв. Минималният осигурителен доход за земеделските стопани от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.

Парламентът прие на първо четене проектобюджета и на Здравната каса за следващата година, който е на стойност над 8 милиарда лева. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС, след като подкрепящите управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

Изплащането на пенсиите за декември чрез пощенските станции ще започне на 7 декември и ще завърши на 20 декември, съобщават от Националния осигурителен институт. Преводите по банков път ще бъдат извършени на 7 декември. На 5 декември ще бъдат изплатени обезщетенията за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец ноември. За последния месец от годината тези плащания ще бъдат извършени на 28 декември. Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 15 декември.


Спешна среща свиква областният управител на Монтана днес за решаване на проблема с подаването на вода към някои населени места.


Жителите на монтанското село Долно Церовене продължават да са без водаВъпреки че от ВиК дружеството са им обещали проблемът да бъде решен още в сряда, после в четвъртък, сега се оказало, че водата ще им бъде пусната евентуално в понеделник.


Възстановено е електрозахранването за монтанското село Студено буче, което бе прекъснато в 01:00 часа в неделя вследствие на усложнената метеорологична обстановка. Възстановена е и работата на двата водоизточника, захранващи селото с вода, обясни кметският наместник Петър Петров. 


Как да бъде търсена компенсация от електроразпределителните дружества при липса на ток - инструкция по тази тема обяви омбудсманът Дияна Ковачева. Тя казва, че гражданите могат да подадат жалба или сигнал към съответното дружество. Освен това, всеки, който смята че е ощетен и има допълнителни вреди , може да ги претендира и по съдебен ред. По-рано тази седмица председателят на Енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че в общите условия има текстове, в които са обявени конкретни суми, дължими при прекъсване на тока над 24 часа. Тези текстове обаче не важат при форсмажорни обстоятелства. 


Инфлацията и необходимостта от актуализиране на възнагражденията на работещите във ВиК дружествата са сред мотивите за предложеното изменение на одобрените цени на водата за 2024 година, чието обществено обсъждане се проведе вчера в КЕВР. Това обясни председателят на Съюза на ВиК операторите в страната Ангел Престойски.


Правилник за организацията и дейността на новия Общинския съвет в Лом приеха местните парламентаристи на своето второ редовно заседание. Те избраха състав и ръководство на постоянните комисии и двама заместници на председателя Пенка Пенкова – Христина Христова от ГЕРБ и Борислав Борисов от МК „НДСВ (ЗС „Ал. Стамболийски, ЗНС, ДПС)".


По покана на областния управител Надя Донкинска във Враца пристигна посланикът на Kралство Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис. Той пристигна на първото си официално посещение в града, придружен от Величка Терзиева, комисар по търговията и инвестициите, икономическо и търговско представителство на Фламандски регион и Милена Боцева, представител на Белгийско-Българо-Люксембургския бизнес клуб.


“Седмица на отворените врати“ започва в Регионалната здравна инспекция във Видин. Инициативата е по повод Световния ден за борба със СПИН, отбелязван на 1 декември, и Националната АНТИСПИН кампания, която тази година е под мотото "От теб се иска да избегнеш риска". 


Жители на видинското село Кошава твърдят, че няма контрол при улова на риба в река Дунав. Въпреки забраните, продължава неконтролираният улов, а заради замърсяването на реката, количеството и видовото й разнообразие драстично е намаляло. 


Текущ ремонт започва на временната отсечка на пътя между Крета и Ребърково, съобщават от Община Мездра. Ремонтните дейности са заради удължаването на крайния срок за изпълнение на строително-монтажните работи по строителството на скоростния път Видин - Ботевград в участъка от пътен възел Мездра до село Лютидол. 


Пети декември е крайният срок, в който всички държавни и общински  училища имат възможност да кандидатстват за петия випуск на програмата "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". 


Резултатите от националния конкурс, посветен на живота и делото на екзарх Антим I,  бяха обявени на церемония снощи във Видин. Темата, по която работиха автори от цялата страна е „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот".


Обявиха победителите в Първия национален конкурс за разказ "Ние, младите пишем", организиран от Съюза на младите писатели. Десетки автори от цялата страна писаха по темата "Ако можех", обясни председателят на организацията Димитър Петров.


Община Враца организира конкурс за коледна украса. В него могат да се включат граждани, представители на бизнеса, организации, институции и всички, които чрез своите празнични декорации на витрини, фасади на сгради допринасят за коледното настроение в града. Конкурсът се провежда в пет категории: Обществена и административна сграда; Туристически обекти, Частен дом и двор; Витрина на магазин; Фирма. Срокът за кандидатстване е 15 декември. 

Последните пет издания на видинския архив вече са достъпни на сайта на Държавна агенция "Архиви". Това са Тефтер на делата, Протоколна книга на Видинската църковнонародна община през периода 1870-1880, съставена от Митко Лачев и Мария Новакова и четирите сборника с материали от международните научни конференции "Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко", организирани от архива през 2013-а, 2014-а, 2016-а и 2018 година.

Видинчанинът Кирил Миланов спечели третото издание на конкурса за студенти с високи академични постижения "Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще" на Министерството на околната среда и водите. Второкурсникът от специалност „Индустриален мениджмънт“ на Русенския университет е отличен за задълбочените си познания и оригинални идеи в областта на устойчивата мобилност. Наградата за студента е годишна финансова подкрепа в размер на 2970 лв., предоставена от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ.


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45