Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Целта е да се повиши информираността на обществото за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие. 

Над 300 души членуват в организацията на Съюза на инвалидите във Видин. В ежедневието си те се сблъскват с различни проблеми, обясни председателят ѝ Ваньо Диков:

"Ниски доходи, безработица, все още имам е проблеми с ТЕЛК комисии, с болнични с обжалвания, с много неща, които имам чувството, че са направени нарочно, за да подбиват самочувствието на тези хора. Но живеем с надеждата, че един ден всичко ще си дойде на мястото. Дай Боже да е по-скоро!"
 
На членовете на организацията Ваньо Диков пожела:

"Да са дълги години живи и много, много здрави. Знаем, че надеждата крепи човека, затова им пожелавам да са по-уверени и да са сигурни, че един ден ще бъде това, за което си мечтаем."

По повод Международния ден на хората с увреждания членовете на организацията вчера гостуваха на сродна организация в Сърбия, а днес ще се съберат на среща във Видин. 

Вижте още

Тече ремонт в читалището в село Ослен Криводол

Вече втора седмица усилено се ремонтира салонът на читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Вече е изградена електрическата инсталация и в момента се поставя изолация на стените.  От   Община Мездра е отпусната финансова помощ за закупуване на строителни материали.  Хора от селото работят на доброволни начала, начело с кметския..

публикувано на 05.03.24 в 15:48

Писателят Георги Бърдаров ще гостува в Монтана

Писателят Георги Бърдаров пристига на 15 март в Монтана , за да представи романа си "Absolvo te". Визитата му в града е част от идеята на Регионална библиотека "Гео Милев" за повече срещи с известни писатели през тази година, обясни за Радио ВИДИН пиарът на културната институция Надежда Огнянова : "Тази година Регионална библиотека "Гео..

публикувано на 05.03.24 в 15:48
Училището в Раковица

Кметът на село Раковица обяви приоритетите си за тази година

Кметът на село Раковица   Николай Ненчев  посочи приоритетите, по които ще работи през 2024 година. Като най-важно си поставя за цел основен ремонт на сградата на кметството, ремонт на училището, изграждане на детска или спортна площадка, ремонт на пенсионерския клуб, ремонтиране и асфалтиране на улици.   „През тази година сме..

публикувано на 05.03.24 в 15:28

Цената на водата за напояване остава непроменена

Запазва се цената на водата за напояване за предстоящия поливен сезон спрямо 2023 г., с цел защита на интересите на земеделските производители, независимо от риска от финансови загуби за „Напоителни системи“ ЕАД, съобщават от видинския клон на дружеството. Цените, по които ще се извършва доставката на вода за напояване, са утвърдени с решение на..

публикувано на 05.03.24 в 14:29

Безплатен транспорт до гробищните паркове във Видин на Голяма Задушница

Една от трите Големи Задушници ще бъде отбелязана на 9 март (събота). Безплатен превоз е осигурен за хората, желаещи да почетат починалите си близки, до двата гробищни парка на града, съобщават от Общината. Те ще могат да използват автобусите по линия №6 по следния маршрут: кв. „Селище” – „120 апартамента“ – ж.п. гара – музей „Конака” – бл. „Лотос”..

публикувано на 05.03.24 в 13:00

Дами - творци канят на осмомартенска изложба в Монтана

Дамите на дружество "Тенец" организират традиционна обща изложба в Монтана по случай Деня на жената - 8 март.   Общо 15 автора се представят в различни области на изкуството- скулптура, графика живопис и приложно изкуство. Изложбата е всеобхватна и колоритна. Истински празник за душата, казва Таня Василева, художник: "Това е осма поред..

публикувано на 05.03.24 в 12:32

Мотоциклетист пострада при катастрофа във Видин

На 4 март в 16.40 часа на тел.112 постъпил сигнал за катастрофа на ул. „Цар Александър II“ в областния град между лек автомобил „БМВ“, шофиран от 73-годишен видинчанин и мотоциклет „Кавазаки“, управляван от 34-годишен от с. Иново, съобщават от полицията във Видин . Мотоциклетистът е бил настанен за лечение във видинската болница.  При..

публикувано на 05.03.24 в 10:56