Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2023 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени проект за бюджет на Общината за настоящата година и избор на заместник - председатели на местния парламент и състави на комисиите. 

Лозина Николова обжалва отстраняването ѝ от Общинския съвет във Видин. Делото по нейната жалба в Административния съд е насрочено за 6 декември от 9:30 ч.

Открита приемна във Видин представи възможностите за европейско финансиране. Във Видин се проведе последната от поредицата открити приемни, организирани от Областния информационен център (ОИЦ), свързани с възможностите за финансиране от Европейския съюз на програмите, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027. 

Във Видин ще се проведе информационна среща между представители на бизнеса и управляващия орган на програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Срещата е насрочена за четвъртък, 7 декември, от 10.00 часа в залата на Общинския съвет. Основната и цел е предоставяне на подкрепа на българските предприятия за внедряване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, съгласно Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 година.

Решението на събранието на акционерите за смяна на управителя на ВиК-Монтана Валери Иванов е обжалвано в Окръжния съд в Монтана от община Бойчиновци, която е съдружник в дружеството. Така новият управител Радослав Георгиев не може да бъде вписан в търговския регистър, докато не приключи делото по жалбата, съобщиха от Окръжния съд, цитирани от БТА. На 28 ноември на общо събрание на акционерите представителите на държавата, които имат 51 процента от акциите във ВиК-Монтана, взеха решение за отстраняване на дългогодишния управител Валери Иванов. Мотив за това беше отнетият му достъп до класифицирана информация, макар че на 24 ноември достъпът на Иванов е бил възстановен, както самият той заяви.

В село Доктор Йосифово вече има вода. "Възстановено е водоснабдяването и в село Доктор Йосифово – последното от трите села в община Монтана, в което от близо седмица няма вода", съобщи кметът на Монтана Златко Живков. 

Църква в Лом е основно ремонтирана. Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм „Свети Никола Стари“ в Лом. 

Ломски самодейци честваха рожден ден. Ломската фолклорна група "Ентусиазъм" отбеляза с празничен концерт 15-ия си рожден ден. 

На 4 декември Православната църква почита света великомъченица Варвара. Празникът е наричан още Женска Коледа.

Благотворителен базар започва от днес, 4 декември, в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Организиран е от Ученическия парламент, средствата ще отидат за фондация "Уникалните деца на Видин"

Изложба-базар с коледни сувенири ще бъде открита в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Монтана. Сувенирите са изработени в часовете по трудотерапия от хората, посещаващи Центъра. Със събраните средства ще бъдат закупени материали за бъдещите им занимания по трудотерапия. Изложбата ще бъде открита на 5 декември, от 11:00 часа, в сградата на Дневния център за пълнолетни лица, която се намира на улица "Александър Батенберг" 38 в Монтана.

Подредиха изложбата "Поздравъ от Берковица" в къща музей "Иван Вазов" в Берковица. Изложбата се организира по повод 146 години от Освобождението на Берковица от турско робство.

Библиотеката при читалището във врачанското село Бутан посреща най-малките посетители с цветни рафтове и стени, изрисувани с приказни герои. Трансформацията е дело на библиотекарят Ани Радуванова, каза секретарят на читалището Силвия Цветкова. 

Постановката "Играем Чехов" представят днес във Враца от Актьорска школа "Театрална зона". На сцената на Народно читалище "Развитие" ще излязат актьори на възраст от 13 до 18 години. Началото на представлението тази вечер е в 19:00 ч.


Празник на баницата ще се състои за втора поредна година в Дунавци. Организатори са Читалище '"Светлина" в града и пенсионерският клуб. Празникът започва от 12 :30 часа на 9 декември в пенсионерския клуб в Дунавци.
По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45