Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Платформа подкрепя малките семейни производители

Нова платформа дава възможност на малките и средни производители в България да покажат своите продукти и да се свържат директно с хора, които ценят истинската и качествена храна. Идеята е на трима приятели- Ива Христова, Владимир Лалов и програмиста Радослав Илиев.   Ива Христова е от Враца, а Владимир Лалов от Кнежа. И двамата са работили..

публикувано на 09.01.25 в 16:12

Как непълнолетни ще преминават границата след членството в Шенген?

След пълноправното членство на България в Шенген настъпиха значителни промени в контрола на границите и свободното движение на гражданите. В този контекст, много юристи алармират, че има сериозна опасност да се увеличи броят на непълнолетни деца, неправомерно изведени извън територията на страната ни. Декларациите със съгласие на родителите,..

публикувано на 09.01.25 в 15:59

В "Музикална зона" на 09 януари 2025 слушаме инструментални концерти на барокови композитори

Инструменталните концерти се появяват в епохата на барока и стават характерни за нея. Бароковите композитори са първите, установили структурата на инструменталния концерт. Утвърдените закономерности от този период стават основа за развитието на следващите направления. Насладете се на концертите за  тромпет, обой, флейта, цигулка, виолончело, арфа  и..

публикувано на 09.01.25 в 09:00

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за 2024 година

Днес на фокус поставяме най-предпочитаните имена в България за 2024 година. Националният статистически институт за поредна година нарежда на първо място при момичетата името Виктория, а при момчетата - Георги. Родените момиченца, които носят това име за миналата година са 538, а момчетата Георги са 782. При момичетата на второ място е Мария, а..

публикувано на 08.01.25 в 17:20

Ритуали от миналото остават живи и до днес във видинското село Неговановци

В народния календар 8 януари е отбелязан като Бабинден - празник, посветен на жените, които в миналото помагали при раждането на дете. Постепенно те били заменени от лекари и акушерки, под чиито грижи и до днес новородените поемат първата си глътка въздух. Макар че бабуването е останало назад в миналото, ритуалите, които се изпълнявали при..

публикувано на 08.01.25 в 15:07

"Капачки за бъдеще" събират на нови места във Видин

Премахнати са металните сърца за събиране на пластмасови капачки до Младежкия дом и до съботния пазар във Видин . Това сигнализираха видинчани в първите дни на новата година и обясниха, че са затрудени да предават събираните от тях капачки на други, по-отдалечени пунктове.  Лили Илиева е на пенсионна възраст. Събира "Капачки за бъдеще" от..

публикувано на 08.01.25 в 14:00

Симфониета-Враца излиза на една сцена с Найджъл Кенеди

Симфониета-Враца ще съпровожда емблематичния британски цигулар Найджъл Кенеди в предстоящите му концерти в България. В програмата е включен авторски концерт на виртуозния цигулар и композитор, който е най-новото му и мащабно произведение. Вдъхновен е от Бетовен. Пренася духа на великия композитор в съвремието, без да губи неговата оптимистична..

публикувано на 08.01.25 в 13:00