Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00