Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00