Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е!

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.) и банкерите.

"Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари.През целия си живот Свети Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата...", обясни свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия.

На Никулден във Видин тържествено ще бъде отбелязан храмовият празник на митрополитската Църква Св. Николай Чудотворец. По установена традиция на този ден след Божествената света Литургия, пред иконата на светеца се запалва старинното кандило във  вид на кораб със седем светилника. Корабното кандило е сребърно ювелирно изделие от 19-ти век подарено на храма от Видинския еснаф, състоящ се от седем фамилии в града. Запалването на светилниците изразява почитта към светеца и ще бъде извършено в 11:00 часа.

В 11:30 часа от храма ще тръгне Литийно шествие до централния понтон на река Дунав, където около 12:00 часа след Водосвет ще бъде осветен и раздаден Никулденски курбан.
В Община Враца продължава традицията големите празници да се честват на централния площад в града. За поредна година 6 декември – Никулден ще бъде отбелязан с рибен курбан и благотворителна изложба-базар на пълнени шарани, съобщиха от местната управа. Програмата започва в 11:30 часа с водосвет за здраве и благополучие и раздаване на рибен курбан на присъстващите. 
По време на събитието ще се проведе и традиционната изложба на пълнени шарани. Над 70 риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини, ясли и ОП „Социални дейности" ще бъдат предложени за закупуване от гражданите. В рамките на празничния ден ще бъдат раздадени риби на потребителите на социалните услуги в общината.
Врачанският митрополит Григорий заяви: 
"Наистина е един велик божи угодник, който е обичан и почитан от целия християнски свят и това е заслужено, защото той се е потрудил твърде много да бъде образцов архипастир, да бъде пример за подражаване със своя живот и със своите дела, своята вяра, със своята ревност по бога"

Днес, когато почитаме Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Берковица ще има тържествена света литургия за здраве и успех на жители и гости на града. Тя ще бъде отслужена в храм „Свети Николай Чудотворец“ от 9:00 часа. В 10:30 часа ще бъде извършено освещаване и раздаване на Никулденски курбан за здраве. 
В Берковица днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха, съобщиха от общината. Елхата ще грейне в 17:30 ч. на площад “Йордан Радичков”, като е предвидена и кратка програма, която ще зарадва децата.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бивши кметове на Георги Дамяново станаха почетни граждани

В деня на обявяването на независимостта на България, община Георги Дамяново чества своя празник. На тържествена сесия на общинския съвет най-високото отличие, почетен знак, получиха двама бивши кметове. Наградите им връчи настоящият кмет Нина Петкова.  78-годишинят Петър Григоров е бил кмет на Георги Дамяново в периода 1981 – 1991 година. По негово..

публикувано на 22.09.24 в 16:50

Във Видин представиха листата на "ДПС - Ново начало" за предстоящите избори

Цветан Енчев е водач на листата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" в 5-ти избирателен район - Видин, за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Кандидатите бяха представени от областния координатор Ваньо Костин . "Втори в листата е моя милост - Ваньо Костин, трети е Светослав Скорчев, четвърти е Калин..

публикувано на 22.09.24 в 14:57

Катастрофа ограничи движението между Студено буче и Д-р Йосифово

Временно движението по пътя Студено буче - Д-р Йосифово е ограничено поради ПТП. Трафикът се пренасочва през Клисурица и Славотин и се регулира от пътна полиция, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 22.09.24 в 14:17

Във Видин отбелязаха Деня на независимостта

Тържеството по случай 116-тата годишнина от обявяването на Деня на независимостта във Видин започна с издигане на Националния флаг на Република България и флага на Община Видин. С лово произнесе зам. кметът на Общината Десислава Тодорова : "Историческият акт на 22 септември ни дава ценен урок от нашите предци, от тяхната смелост, решителност,..

публикувано на 22.09.24 в 12:25

Общинските съветници във Враца ще обсъждат поемането на дългосрочен кредит

Искат разрешението на общинските съветници от Враца за сключването на договор за кредит с "Фонд ФЛАГ" ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг за осигуряване на инвестиции по няколко проекта. Докладната по тази тема ще се разисква на сесията на местния парламент на 24 септември.  Желанието на градската управа е да вземе кредит в размер..

публикувано на 22.09.24 в 09:32

Наближава крайният срок за участие в конкурса "Яна Язова"

Остава една седмица до края на срока за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова". Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом напомнят, че авторите могат да изплащат своите творби до 30 септември 2024 г. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е..

публикувано на 22.09.24 в 09:25

Видин посреща международна археологическа конференция

От 23 до 28 септември София и Видин  ще бъдат  домакин и  на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тем а "Граничен ландшафт по Дунав- Frontier landscapes along the Danube " . "В понеделник, 23 септември, започва най-голямата международна археологическа конференция в България. Това е седма международна..

публикувано на 22.09.24 в 09:10