Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да сме пестеливи?

Снимка: Радио ВИДИН

Да умеем да спестяваме е просто човешко качество, което отнема известно планиране и бюджетиране, дори може да се каже, че изисква и малко креативност. Всеки уважаващ себе си човек, трябва да пести най-важните потребности за съществуването си, защото не се знае, какво ще бъде утре или вдругиден. Дори и малките жестове са от голямо значение. Хубаво е да мислим занапред и да правим планове, защото организираните неща са най-приятни. Отделянето на пари настрана изглежда много лесна задача, но се оказва, че само 6% от хората спестяват. Уви, спестяването на практика е по-трудно за изпълнение, отколкото заканата да го направим. Колкото по-силни се чувстваме преди да вземем дадено финансово решение, толкова повече пари ще спестим, сочи изследване, направено в Станфордския университет. Поддържането на увереността в себе си ежедневно ще ни позволи да овладеем импулсивните решения, свързани с харчене на пари. 

Трябва ли да сме пестеливи и положителна черта ли е пестеливостта? Всички ние имаме определен бюджет, но освен за належащи нужди, на всеки се е случвало да харчи пари за абсолютно ненужни неща. Възможно е да харчим пари и за неща, които дори не са важни за нас. И тук трябва ясно да определим приоритетите си и да започнем да харчим пари само за неща, които имат значение. Положителна черта ли е пестеливостта - това попитахме икономиста Румен Гълъбинов.

"Пестеливостта е общо взето черта на хората, които са по-предвидливи, по-грижливи към планиране на своето благосъстояние. В този смисъл ние намираме такива черти в много народи, в различни държави, а не само в България. На много места по света има и традиции в това отношение, особено в Континентална Европа, в Западна Европа, в старите страни-членки на Еврозоната и на Европейския съюз. За разлика от САЩ, където в общи линии хората са свикнали да живеят повече на кредит, в стара Европа ние все още имаме такива традиционни ценности като пестеливостта, свикнали сме да спестяваме и по-малко да ползваме заеми. Навиците за спестяване се култивират бавно през годините и ни учат как да разпределяме личния и семейния си бюджет." 

Възвръща ли се постепенно доверието ни в банковата система след катаклизмите, на които бяхме свидетели и фалити на банки преди години - това попитахме още икономиста Румен Гълъбинов:

"От въвеждането на валутния борд досега, вече повече от 25 години ние имаме сравнително стабилна финансова система, банков и небанков сектор и гледаме към членство в Еврозоната. С влизането си в Еврозоната ние ще имаме още по-голяма доза сигурност в нашите спестявания и в нашите банки, тъй като ще бъдем част от една по-голяма общност - финансова, европейска, която се регулира от Европейската централна банка, съвместно с местните банки, включително и с БНБ и това би следвало да се разглежда като една допълнителна гаранция за спестяванията и за спокойствието на българските граждани" - обясни Румен Гълъбинов.

Да бъдеш скромен не означава да не харчиш пари, а да харчиш разумно. Пестеливи ли са видинчани и хубаво човешко качество ли е пестеливостта - това проверихме в анкета:

"По принцип видинчани са пестеливи, след като няма работа... Разчитаме на децата. Според мен е по-добре да пестим в евро, за съжаление ще дойде... Какво да спестяваме в тая безработица, откъде да спестяваме? Аз съм с висше образование и съм с 520 лева пенсия. Не мога да си позволя абсолютно нищо. И мъжът ми е работил цял живот като арматурист и е със 600 лева пенсия. Има си и хора, които си имат пари, ходят по чужбина, връщат се и си имат пари... Според мен това си зависи от човека. Не мисля, че трябва всичко да се харчи, а трябва да се мисли и занапред... Хубава черта е спестовността, защото прави хората по-отговорни, стига да имат какво да спестяват, защото тук в Северозапада не сме в много добро икономическо състояние." 

Възвръща ли се постепенно доверието на видинчани в банковата ни система след сътресенията преди години? В деня на банкера разговаряме с Владимир Георгиев, директор на местния клон на известна банка във Видин.

"Тази отиваща си година е може би най-успешната от историята на банката. Повишава се определено доверието на видинчани и се повишава пестеливостта им. Хората спестяват в евро и лева, ориентират се повече към еврото във връзка с надявам се скорошното преминаване към европейската валута. Тази година процентите тръгнаха нагоре, вече има олихвяване на депозити и на сметки, защото миналата година имаше дори отрицателни лихви по големите депозити. Нещата са навързани и съответно се оскъпи и кредитирането по този начин. Лихвите, може би около процент - процент и половина са над нивата, които бяха дълги години" - уточни Владимир Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00