Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът даде ход по дело за прекратени пълномощия на общински съветник във Видин

Снимка: Радио Видин

Административният съд даде ход на делото по жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което бяха прекратени пълномощията ѝ като общински съветник във Видин от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Мотивът на ОИК е несъвместимост, тъй като е назначена и за заместник-кмет в община Белоградчик. 

В съда днес се явиха четирима представители на Общинската избирателна комисия. Членът на комисията Иван Иванов защити решението за прекратяване пълномощията на Лозина Николова, като посочи, че могат да настъпят ситуации, при които от заместник-кмет на община жалбоподателката да стане кмет, при което ще възникне противоречие по смисъла на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Председателят на избирателната комисия Даниел Боянов допълни, че принципът на несъвместимост по съществото изхожда от недопустимостта едно лице да бъде член и на законодателна власт, какъвто е Общинският съвет, и на изпълнителната, каквато е кметът и неговите заместници.

Стана ясно обаче, че решението на ОИК за прекратяване на пълномощията на Лозина Николова не е взето единодушно. Несъгласие с изложеното от колегите си становище изрази секретарят на Общинската избирателна комисия Иван Перчински. Според него, това един заместник-кмет да стане кмет е само хипотеза. Освен това Перчински изтъкна наличие на практика на Върховния административен съд, който приема подобна структура общински съветник и заместник-кмет в различни общини да са съвместими. Освен правната практика има и житейска такава, изтъкна Перчински. Той обясни, че през 2003 година заместник-кметът на община Димово е и общински съветник във Видин. 

След като изслуша всички аргументи, съдия Биляна Панталеева обяви, че в седемдневен срок съдът ще се произнесе с решение по казуса. 

Вижте още

Снимката на 21 февруари 2024 година

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с  алко очила  с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Грипът в Монтана  все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат..

публикувано на 21.02.24 в 18:00

Здравната инспекция във Видин с демонстрация пред ученици в месеца на трезвеността

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с алко очила с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Допълнително включихме и очила, които симулират употреба на наркотици, каза представителят на РЗИ Наталия Милкова:  "Всички..

публикувано на 21.02.24 в 17:05

Спектакъл на врачанския театър е номиниран за "Златен кукерикон"

Спектакъл на Драматично-куклен театър – Враца беше номиниран за наградата „Златен кукерикон“ , връчвана ежегодно от Сатиричния театър „Алеко Константинов“, съобщават от културната институция. Тази година церемонията по връчване на наградите ще е на 7 април от 19.30 часа в столицата. Предложението е за режисурата на Петринел Гочев в..

публикувано на 21.02.24 в 16:56

Ученици от Видин се отличиха в конкурс, посветен на Балканските войни

Наградиха на регионално ниво във Видин отличилите се ученици , участващи в Националния ученически конкурс "Наследник съм на…" . Съревнованието е организирано от Министерство на отбраната, Централното военно окръжие и Съюза на ветераните от войните на България. За наградените съобщи майор Цветомир Цветанов , началник на Военно окръжие - Видин:..

публикувано на 21.02.24 в 16:06

Автор представя книга за село Типченица

Краеведски проучвания за село Типченица в община Мездра, събрани в книга , ще представи авторът ѝ Николай Николов. Представянето на изданието „Възходи и падове между нашествия и епидемии” (исторически очерк за Искърския край и с. Типченица, Врачанска област) ще се състои утре, 22 февруари, в Мездра. Началото е от 17:30 часа в Голямата заседателна..

публикувано на 21.02.24 в 15:48

Двойно повече са болните от грип в Монтанско

Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от здравната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела. За последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Монтана се повишава спрямо..

публикувано на 21.02.24 в 15:29
Лесотехническата гимназия в Берковица е едно от училищата, които са одобрени за финансиране.

Училища в Берковица ще получат средства за ремонт на спортните си бази

Три училища от община Берковица ще обновят спортните си бази в следващите три години, след като бяха одобрени по програма, финансирана от Министерството на образованието и науката, за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, съобщиха от местната управа. Нови спортни площадки ще бъдат..

публикувано на 21.02.24 в 13:30