Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти на видинския музей са одобрени за финансиране от Министерството на културата

4
Снимка: Радио ВИДИН

Два проекта на Регионален исторически музей - Видин са одобрени в проведената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. 

Музеят ще получи малко над 23 хиляди лева за създаване на музейна експозиция "Късносредновековно българско облекло и въоръжение" в Музейкрепост "Баба Вида", обясни Вероника Галунска, екскурзовод в обекта:

"Предвижда се да има няколко манекена и витрини, в които, ако бъде финансиран проектът и ако успеем да съберем необходимата документация за допълнителното обсъждане, което предстои, да може видинчани и гостите на града да се насладят на една доста интересна, напълно автентично изглеждаща изложба от дрехи и въоръжение от Късното средновековие". 

Благодарение на втория одобрен проект видинският музей ще получи малко над 16 хиляди лева за закупуване на оборудване за фондохранилищата, каза етнологът д-р Сашка Бизеранова:

"Основната функция на нашите институции е не само да събираме, но и да съхраним добре това, което е натрупано в нашите фондове. А фондовете непрекъснато се разширяват и дообогатяват".

Директорът на РИМ - Видин Христина Кирилова отбеляза, че това е една голяма подкрепа за музея, който от години насам не е имал одобрени проекти от Министерството на културата: 

"Въпреки наследството, което имахме не много добро, започнахме леко-полеко да излизаме от това лошо състояние и с много усилия и труд, и екипност, бих казала, че успяваме".

В рамките на конкурсната сесия са одобрени над 100 проекта на музеи и галерии в страната на обща стойност близо 2,2 милиона лева. 

Галерия

Вижте още

Снимката на 21 февруари 2024 година

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с  алко очила  с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Грипът в Монтана  все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат..

публикувано на 21.02.24 в 18:00

Здравната инспекция във Видин с демонстрация пред ученици в месеца на трезвеността

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с алко очила с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев". Допълнително включихме и очила, които симулират употреба на наркотици, каза представителят на РЗИ Наталия Милкова:  "Всички..

публикувано на 21.02.24 в 17:05

Спектакъл на врачанския театър е номиниран за "Златен кукерикон"

Спектакъл на Драматично-куклен театър – Враца беше номиниран за наградата „Златен кукерикон“ , връчвана ежегодно от Сатиричния театър „Алеко Константинов“, съобщават от културната институция. Тази година церемонията по връчване на наградите ще е на 7 април от 19.30 часа в столицата. Предложението е за режисурата на Петринел Гочев в..

публикувано на 21.02.24 в 16:56

Ученици от Видин се отличиха в конкурс, посветен на Балканските войни

Наградиха на регионално ниво във Видин отличилите се ученици , участващи в Националния ученически конкурс "Наследник съм на…" . Съревнованието е организирано от Министерство на отбраната, Централното военно окръжие и Съюза на ветераните от войните на България. За наградените съобщи майор Цветомир Цветанов , началник на Военно окръжие - Видин:..

публикувано на 21.02.24 в 16:06

Автор представя книга за село Типченица

Краеведски проучвания за село Типченица в община Мездра, събрани в книга , ще представи авторът ѝ Николай Николов. Представянето на изданието „Възходи и падове между нашествия и епидемии” (исторически очерк за Искърския край и с. Типченица, Врачанска област) ще се състои утре, 22 февруари, в Мездра. Началото е от 17:30 часа в Голямата заседателна..

публикувано на 21.02.24 в 15:48

Двойно повече са болните от грип в Монтанско

Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от здравната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела. За последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Монтана се повишава спрямо..

публикувано на 21.02.24 в 15:29
Лесотехническата гимназия в Берковица е едно от училищата, които са одобрени за финансиране.

Училища в Берковица ще получат средства за ремонт на спортните си бази

Три училища от община Берковица ще обновят спортните си бази в следващите три години, след като бяха одобрени по програма, финансирана от Министерството на образованието и науката, за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, съобщиха от местната управа. Нови спортни площадки ще бъдат..

публикувано на 21.02.24 в 13:30