Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

16
Снимка: Изабел Борисова



На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред най-почитаните в православието, каза видинският митрополит Даниил:

"Почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец като чудотворец, защото са неизброими неговите чудеса. Но преди да се случат външно тези чудеса, братя и сестри, това посвещение, което се е извършило в неговата душа като резултат на неговата вяра и на неговата любов към ближните, неговите добродетели, ето това е същественото чудо, което се е извършило най-напред в неговата душа."

След службата в митрополитския храм литийно шествие потегли към централния понтон на река Дунав, където след водосвет беше раздаден никулденски курбан.

"Преди всичко хората трябва да се поздравяват за здраве и да няма ядове, и да бъдеме добри, и малко поне, ако може смирение... Хубав празник, аз много го уважавам. Взела съм си едно шаранче да си го напълня. Поздравих всички Николайчовци, приятели и близки", казаха видинчани, дошли на празника.

Курбан - чорба се раздаде за Никулден и в Монтана. Организатор е Общинският пазар, а чорбата от риба приготви Ели Лозанова, инициатор на Фестивала на народната кухня и занаятите „Бабина душица”. Над 300 души опитаха чорбата, коментира Ели Лозанова:

"Беше много вълнуващо, като изключим факта, че беше много студено, но пък времето ни изчака. Заваля веднага, след като раздадохме чорбата. Имаше доста хора, доста хора успяха да опитат. Над 300 бяха този път чорбите. Вълнуващо беше. Тези две години, които не правихме курбан, това бяха 20-а и 21-ва, по разбираеми причини, защото тогава имаше пандемия, през всичките тези шест години аз окрилена се чувствам от цялата тази любов, която получавам, когато подам купичката, когато ми кажат: "Господ здраве да ти дава", това страшно липсва."

Тържествено отбелязаха Никулден и в Берковица. Празникът започна със света литургия в храм “Свети Николай Чудотворец”. Свещенослужителите на храма благословиха и осветиха празничната рибена курбан чорба за здраве, единение и благоденствие за жителите на града. Всички присъстващи миряни получиха купичка с топъл рибен курбан и запалиха свещица за здраве. Декемврийските празници в Берковица продължават, като днес в 17:30 часа на площад “Йордан Радичков” ще бъдат запалени светлините на коледната елха с кратка програма, която ще зарадва децата.


Видео от празника във Видин:


По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20

Задържаха извършител на грабеж от Видин

Извършител на грабеж е задържан по „горещи" следи при съвместна работа на служители от Районните управления в Монтана и Лом, съобщават от полицията в Монтана.  На 24.07.2024 г. вечерта на перона на ж.п. гарата в гр. Монтана 70-годишен монтански жител бил ударен с юмрук по главата от непознат, който му отнел сумата от 230 лв и го заплашил с нож, като..

публикувано на 26.07.24 в 11:27