Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

16
Снимка: Изабел БорисоваНа Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред най-почитаните в православието, каза видинският митрополит Даниил:

"Почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец като чудотворец, защото са неизброими неговите чудеса. Но преди да се случат външно тези чудеса, братя и сестри, това посвещение, което се е извършило в неговата душа като резултат на неговата вяра и на неговата любов към ближните, неговите добродетели, ето това е същественото чудо, което се е извършило най-напред в неговата душа."

След службата в митрополитския храм литийно шествие потегли към централния понтон на река Дунав, където след водосвет беше раздаден никулденски курбан.

"Преди всичко хората трябва да се поздравяват за здраве и да няма ядове, и да бъдеме добри, и малко поне, ако може смирение... Хубав празник, аз много го уважавам. Взела съм си едно шаранче да си го напълня. Поздравих всички Николайчовци, приятели и близки", казаха видинчани, дошли на празника.

Курбан - чорба се раздаде за Никулден и в М