Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадлен Аспарухова: Всичко, което исках, е в 2023-та

Снимка: Личен архив

 "Всичко, което искахме" - втората книга на видинската писателка Мадлен Аспарухова, излезе от печат и ще бъде представена на Софийския международен панаир на книгата. В нея са събрани 44 разказа, писани в продължение на десетилетие. Книгата излиза 13 години след "Пътечка през шубраците" - сборник, който авторката издава още на 17-годишна възраст. Подготовката за втората ѝ книга продължава две години - време, в което писатели и близки приятели на авторката ѝ дават кураж и я напътстват как да я подготви. 

"През всички тези години, откакто пиша, много хора, които ме познават, ми дават кураж да събера разкази във втора книга, но аз кураж нямам. Наложи се, така се случи, че една моя колежка - Валентина Вълчева, която е уникален човек и уникален автор, ме запозна със своите издатели преди повече от две години. Тогава Христо Пацов предложи да изпратя нещо да погледнат, да прочетат и съответно да решат дали е достатъчно добро. На мен ми отне една година да се престраша да изпратя, каквото и да било. През тази година събрах всички разкази от едно десетилетие, над 80 бяха. Започнах да ги чета, нищо не ми харесваше, чудех се как да го направя. Като цяло в рамките на една година говорих и с Анелия Гешева, друга писателка от Видин, която много обичам и много ме обича и е безкомпромисна в мнението си. Когато ми каже, че един разказ си заслужава, аз ѝ вярвам. Тя ми помогна много в подбора... Като цяло моят стил е краткият разказ. Писала съм много различни неща и есета съм писала, и по-дълги разкази съм опитвала, но краткият разказ е там, където се чувствам най-удобно и ми пасва. Така че тя много ми помогна да преценим къде трябва да се махне още повече. Има някои разкази, които са под 500 думи, тоест наистина много, много кратки. След като тя ми помогна с подбора и аз бях направила над 40 разказа, трябваше да реша точно колко да бъдат. В моята рождена дата има две четворки, аз съм на 24-ти, 4-ти месец и реших, че ще бъде още по-лично, ако са 44 разказа...", каза Мадлен Аспарухова. 

"Всичко, което искахме" е името на един от разказите ѝ. Избира го за име и на книгата с помощта на своя издател. 

"На мен 2023-та ми даде всичко, което съм искала. Затова може би заглавието си пасна съвсем на книгата. И книгата, и дъщеря ми, и човекът до мен, тази година вече се сгодихме... Всичко, което исках, е в 2023-та", обясни Мадлен Аспарухова.
 
Преди два месеца тя стана майка. Малката Андреа е една от сбъднатите ѝ мечти. 

"Като творец не знам дали ме промени майчинството. Не съм имала толкова време да пиша, откакто се е появила малката, но като човек много искам да ме направи по-търпелива и се опитвам да позволя на малката да ме учи да съм по-търпелива и по-грижовна."

Мадлен Аспарухова винаги е вярвала, че се иска смелост, за да заявиш, че искаш всичко. Има ли вече тази смелост младата писателка и млада майка?

"Мисля, че да. Преди съм си позволявала само пред себе си да си призная, че искам всичко. Но сега си казвам: Искам повече от всичко. Ако всичко е семейството, дъщеря ми и работата, където да се реализирам професионално, то книгата и реализирането на мечтите са нещо над това. Така че иска се много смелост, за да си кажеш: Искам повече от всичко, ама искам и да мога да го понеса, защото трябва да се труди човек за това...", каза Мадлен Аспарухова. 

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00