Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижим за домашните ни любимци през зимата

| Интервю
Снимка: Никол Минкова



С настъпването на по-студените дни от годината стопаните трябва да се погрижат домашните им любимци да останат здрави. Зимата е истинско предизвикателство за собствениците на кучета, които трябва да ги защитят от опасностите на сезона. Това обикновено не изисква много усилия. 

Съвети за това как да се погрижим за нашите четириноги дава д-р Весела Василева, ветеринарен лекар и координатор в организацията за защита на животните "Четири лапи". Тя съветва да се следи за това дали на кучето не му е студено. Ранните индикации включват треперене и вдигане на лапите им по-често, докато са изправени. Ако кучето покаже признаци на студ, то трябва да бъде прибрано у дома. При студено време може да е по-добре домашният любимец да бъде извеждан на по-чести, но по-кратки разходки. Докато е навън, кучето трябва да се движи, да не седи или да лежи дълго време. 

"Грижата за домашните любимци през зимата за някои хора означава малко повече усилия, за други малко по-малко, тъй като нашите четириноги компаньони са от различни породи. Трябва да се съобразим с това какви са естествените условия, при които е възникнала конкретната порода. Например животинките, които са с по-къса козина, такива които може би са дошли от по-южните страни, например котенца тип Свинкс или късокосмести породи, които не обитават нормално студените климати, за тях трябва да полагаме повече усилия."

Д-р Весела Василева препоръчва при разходка използването на подходяща екипировка, както и да се погрижим за лапите.

"Хубаво е след разходката лапите да бъдат добре почистени, така че да не останат следи от солта, която ние слагаме, за да разтопи леда и е хубаво, ако забележим, че животинката има дискомфорт, че на лапичките му е студено и не може да се разходи толкова, колкото иска или да изберем по-топли части от деня, или да инвестираме в някой козметичен продукт, който омекчава лапичките и помага тя да не се напука и да не се нарани."

По думите на д-р Василева най-добрият съвет при всички тези случаи е да се обърнем към нашия ветеринарен лекар. 

"Разбира се, има специализирани продукти за кучета във ветеринарни магазини и аптеки, има варианти, в които можем да ги вземем и от хуманна аптека, просто е важно да не вземем нещо, което, стараейки се да помогнем с него да навредим. Обикновеният вазелин, който няма абсолютно никакъв аромат, ако се сложи в нормално, малко количество, колкото да омекчи лапичките или нослето, не би трябвало да бъде проблем, но отново казвам, различните животинки са с различни потребности. Някои са с изключително чувствителни стомаси и е редно първо да се консултираме с нашия ветеринарен лекар."

Относно домашните любимци, които хората отглеждат в дворовете си - ако им направите къщичка, тя трябва да е сравнително голяма, за да може кучето или котката да се обърне и да се стопли (с малка врата). Важно е къщата да се издигне над земята, например на палети или на крачета, тъй като по-голямата част от топлината обикновено се отнема от земята, а не от вятъра. Относно менюто на вашите домашни любимци - можете да помогнете на животните, като им дадете храна с високо съдържание на протеини и рибни мазнини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15