Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непълнолетните без придружител - навън след 22:00 часа само с декларация

Предлаганите промени в наредбата за специализирана закрила на деца са публикувани за обществено обсъждане

Снимка: Радио Видин

Придружителите на непълнолетни деца на обществени места да се удостоверяват чрез декларация - това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места. Промените в нормативната база са с цел регламентирането на ред за удостоверяване качеството на придружител на непълнолетно дете, навършило 14-годишна възраст след 22:00 ч., от страна на родител, попечител или лице, което полага грижи за детето, което не може да го придружи на обществени места.

По-просто казано, ако детето ви е навършило 14 години и иска да отиде на кино, театър или да хапне навън след 22:00 часа, то трябва да има документ, който да удостоверява вашето съгласие

Едни от пряко засегнатите от тази мярка са представителите на ресторантьорския бранш, коментира за Радио ВИДИН съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов:

"Това е една поредна административна тежест, за съжаление върху бизнеса и за съжаление - необмислена. Ние дадохме предложение, бяхме даже и в комисия за закрила на детето, аз лично бях и дадохме предложение, това да важи за малолетни. Има малолетни, има непълнолетни. Малолетните са до 14 години, абсолютно сме на мнение, че тези деца нямат никаква работа по ресторанти, по кафенета и т.н. Но как ще забраниме на един 16-17-годишен да отиде на кино в 20:00 часа, на прожекция, която ще свърши в 23:00 часа и след това даже в мола може да седне и да изяде една пица, защото вече в 23:05, а след три или пет месеца той ще стане на 18 и ще може да кара курсове за книжка и да кара с 300 километра в час или кола, която е 300 коня. Просто е недомислено и отново се въвежда за всички. Ние, когато бяхме в комисия, ставаше дума за нощни заведения, за където сме абсолютно "за". Но не може кафета, ресторанти, кино, театър и нощни заведения, всичко да се приравни в едно. То не е едно и също. В парка могат да си седят до 04:00 часа сутринта, без да е ясно какво се случва там... Не знам дали ще се приеме тази мярка, но ако се приеме, това ще бъде поредният закон, който няма да се спазва."

Павел Венков е собственик на ресторанти и заведения във Видин. Според него, ако се приеме разглежданата мярка, тя до голяма степен ще усложни работата на колегите му.

"Мисля, че е прекалено сурово за децата да има такава рестрикция, ако бъде разбира се приета. Ясно е, че не трябва да се сервира алкохол, но пък да не могат да излизат след 22:00 и да трябва да носят документи... Знаете, че са разсеяни и не мисля, че е редно да ги затормозяват с такива неща. А пък през летния сезон, в жегите, знаете, че хората излизат след 21:00 часа, така че за мен това е абсолютно безсмислено, глупост... Когато имаме съмнение, се изисква лична карта, но когато правилата се спазват, самите деца, като знаят, че се спазват правилата, те дори никога не искат... Едно от нашите заведения, то дори е на самообслужване, децата идват след 21:30-22:00 часа, взимат си сандвичи, карат тротинетки, защо трябва да се спира това? Мисля, че тази мярка не трябва да се приема... Ако се приеме все пак, мисля че ще има прескачане. Няма да имаме самите ние физическа възможност да изискваме това... Не съм сигурен дори, че и самите деца ще го носят това..."

Ако бъдат въведени ограниченията, те няма как да не рефлектират както върху децата, така и върху техните родители. Въпросът обаче е как? Марияна Герасимова е родител на тийнейджър и казва, че повечето родители имат доверие на децата си, знаят кога, къде и с кого излизат и една такава забрана би затруднила най-вече нея, като настойник.

"За мен това ще е тежка работа. Ако не съм си вкъщи, а той е решил да излезе, как да му дам таи декларация? За мен това дори няма как да стане, защото повечето хора, особено в големите градове, работят по 12 и повече часа и ако го няма родителят да го пусне, то детето няма как да излезе. Много е сложно, а за лятото пък въобще няма как да стане. Те като излязат навън и ги няма по 7-8 часа... Според мен тези, които измислят законите, не ги доизмислят както трябва. Противоречат си един с друг... Не виждам как например 17-годишните може да ги задържиш, те искат да излизат навън. Плюс това те са на училище до 17:00 часа, има някои до 18:00 часа, други имат и извънкласни дейности. След това се прибират, учат до 20:00 часа и решат да излязат за два часа да разпуснат, да си поприказват на кафе. Нали ги виждам по заведенията какво консумират - кафе, чай, сок... Искам да попитам и друго, като въведат тази мярка, кой ще следи за спазването ѝ? Ще ангажират отново полицията да се занимава и с тези неща ли? Да следи ресторантьорите дали са събрали декларациите и че вътре има 20 деца, а те са събрали на 5... Не мисля, че ще се спазва..."

Ограниченията не са нещо ново за някои общини в страната. Целта е обаче за промяна на национално ниво. Ако проектът влезе в сила, това значи, че следва собствениците, наемателите или ползвателите на търговски обекти, кина и театри, чиито обекти се посещават от деца, да поставят на видно място за клиентите, на входните места, табло с информация за изискванията за придружаване на деца на обществени места, включително за изискването за представяне на декларацията по образец, както и да публикуват тази информация и на поддържаните интернет платформи. Ако непълнолетните биват придружавани от някого след 22:00 часа, това значи, че придружителят е длъжен да носи пълномощно за това, дадено му от родителя на непълнолетния. Ако пък детето е с родителя си, настойникът трябва да представи документ, удостоверяващ, че детето е негово.

Проектът за тези промени е публикуван на 1 декември и се предвижда обсъждането му да продължи до 2 януари 2024 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15