Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволчески отряд от Румъния посети Лом

2
Снимка: Община Лом

Румънски доброволчески отряд за действия при кризисни ситуации гостува в Лом и сключи споразумение за сътрудничество с местния доброволческия отряд. Визитата на румънското формирование, което е държавна структура, е дейност по проект "Превенция на горските пожари в Окръг Долж, Румъния и Община Лом", финансира от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България. Доскоро Лом беше една от малкото общини без доброволческо формирование за справяне с бедствия и аварии, но в момента има собствена оборудване и сграда за кризисен център. Една от основните дейности по проекта бе основният ремонт на рушащото се някогашно училище в кв. „Моминброд” и оборудването му в кризисен център. За нуждите на формированието в Лом със средства по проекта са закупени пожарна кола, багер и микробус. Ремонти на сграден фонд и закупуване на специализирана техника са извършени и от румънска страна, информират от местната общинска управа. Проектът е на стойност малко над 800 хиляди евро, като половината от тях са за Лом. В обучението участваха и представители на Инспектората по бедствия и аварии в Тимишоара. Ломските доброволци и колегите им от Крайова бяха приети от кмета Цветан Петров, а по-късно разгледаха новоизградения кризисен център в кв. „Моминброд „ и закупената специализирана техника.


Разликата между статута на формированията за справяне с кризи в България и Румъния е в това, че у нас те са съставени изцяло от доброволци, а в северната ни съседка са държавни структури към жандармерията и полицията. Но и румънските, и българските кризисни центрове, реагират при справянето с пожари, наводнения и други природни или производствени бедствия.


Доброволческото формирование за справяне с бедствия и аварии в Лом бе създадено през 2022 г. То се състои от 16 доброволци, които са преминали обучение по гражданска защита в Монтана, а техен ръководител е Боян Аврамов.  


Галерия

Вижте още

Националния празник 3 март отбелязваме в Северозапада

Възстановка свързана с освобождението ще се проведе днес във Видин по повод 3 март. Тя ще започне от 11 ч. на площад Бдинци, обясни за Радио ВИДИН  Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции Бдинци: "Възстановката ще бъде пресъздадена от нашите средни училища на град Видин и област Видин. Ще бъде интересно, сценарият е акцентиран..

публикувано на 03.03.24 в 08:00

Народни хора и възрожденски песни за 3 март в Ослен Криводол

Макар и само със 121 жители по настоящ адрес, както сочат данните от последното преброяване, Кметството и читалището в село Ослен Криводол се стягат за празника 3 март.  Те канят всички българи да се съберат от 11,00 ч в двора на кмеството и да отпразнуват всички заедно националния празник. Да пробудят  българския дух с възрожденски песни и..

публикувано на 02.03.24 в 15:57

Напредва изграждането на модерен парк във врачански квартал

Продължава работата  по изграждането на парка в ж.к. „Младост", съобщиха от общинската управа на Враца. В началото на година стартира изграждането на многофункционален парк с покрита детска площадка в ж.к. „Младост". Към момента са положени фундаментите за съоръжението за покрита детска площадка и се работи по алейната мрежа.  С осигурените от бюджета..

публикувано на 02.03.24 в 07:20

Снимката на 1 март 2024 година

На 1 март Радио Видин отбелязва 15-ия си рожден ден . Седмата регионална програма на БНР започва своето излъчване на 1 март 2009 година. Оттогава неизменно е близо до своите слушатели - хората от Северозападна България. Радио ВИДИН  държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в..

публикувано на 01.03.24 в 17:50

Община Монтана има проекти за 50 милиона лева

Община Монтана е внесла предложение за проекти на стойност 50 милиона лева в Министерството на финансите за включване в националната инвестиционната програма за общински проекти, съобщи кметът Златко Живков. Програмата бе приета с Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Средствата ще се инвестират в..

публикувано на 01.03.24 в 16:31

Общински съветници подариха национални знамена на училищата в Монтана

В навечерието на 3 март Общински съвет – Монтана подари национални знамена на 14-те училища в града. По идея на група съветници те трябва да бъдат поставени във физкултурните салони.  Националният трибагреник вече се вее в салона на седмо училище "Йордан Радичков".  "Така се създава едно по-патриотично настроение и във физкултурния салон,..

публикувано на 01.03.24 в 16:00

Нередовни са доставките на инсулинови лекарства за аптеките във Видин

Има нередовност при доставките на инсулинови лекарства в аптечната мрежа във Видин . Хронично болните пациенти, които имат нужда от инсулин, засега успяват да бъдат покрити от повечето аптеки, каза за Радио ВИДИН председателят на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Николай Тодоров . Допълни, че положението е затруднено и се..

публикувано на 01.03.24 в 15:35