Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни пречи да сме щастливи

Проучване ни нареди на последно място по щастие в Европейския съюз

Снимка: Радио Видин


Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз (ЕС). Това показва ново проучване, което се провежда всяка година от "Евростат". Според проучването на ЕС, скалата за оценки е от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което показва, че нещата няма как да са по-добре. България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са дали оценка по-малко от 6 върху цялостното си задоволство от живота. 

Видинчани коментират, че ниските доходи на населението у нас и политическата обстановка са сред главните причини за това да сме недоволни от живота като цяло. Все пак някои от тях посочват, че не се смятат за нещастни. 

"Значи, ако кажа, че съм доволен от всичко ще излъжа. Трудя се, изкарвам си колкото да поддържам семейството. Не ми харесва политиката на държавата, която се води и оттам ще дойдат всички бели според мен. Това е незаслужено, българинът да работи, за да оцелява. Това мисля, че го няма никъде... Общо взето намираме кусури непрекъснато на всичко, иначе не сме толкова зле. Политиците направиха така, че хората се настроиха за всичките тези неща. Ниските доходи, които водят до някакво мизерно съществуване е една от причината да се чувствам недоволна от живота... Нещастни? Има грешка, ние сме християнска държава, ние сме щастливи хора, по принцип България е най-красивата държава... Според сме нещастни поради цялата бъркотия, с която всеки ден се сблъскваме. Неуредиците в живота, неправдите, които ги виждаме всеки ден... Каква щастлива нация, с тия пари... Ние сме нещастни, защото самите управляващи ни правят нещастни. Това е една от основните причини... Все пак знаете, че всичко опира до средства, като отидеш до магазина, за да напазаруваш, за да платиш сметките, са нужни средства. Дори за здравеопазване. Да си пожелаем най-вече да сме здрави и ще си живеем и нещастни."   

Интересното е, че според проучването на института "Рейнголд", съседна Румъния се нарежда в топ 3 на най-щастливите нации след Австрия и Полша. Изследването посочва, че парите не са най-важният критерий за щастие. Сред факторите за щастие са - възраст, образователна степен и семейни отношения. Изследването показва още, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. Най-нещастни са тези, които живеят сами. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18