Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслав от Бъркачево порасна благодарение на "Българската Коледа"

Снимка: bgkoleda.bg


11-годишният Преслав Павлов от белослатинското село Бъркачево е едно от децата на "Българската Коледа". Момчето е със синдром на вродени аномалии, свързани предимно с нисък ръст. Благодарение на инициативата получава хормон на растежа и вече е достигнал по ръст своите връстници. 

Преслав учи в ОУ "Св. Климен Охридски"- Бяла Слатина. Отличен ученик е, мечтае да стане футболист, разказа неговата баба Малина Цолова

"Преслав е много добър, в момента е в пети клас, има само петици и шестици... Старае се много... Най-обича английски език, справя се сам, като малък се занимаваше много с конструктори, сега - с футбол. Колекционира си футболисти, интересува се от житейския им път, има си идоли..."

Лечението на Преслав започва преди пет години. През целия курс на лечение "Българската Коледа" осигурява 30 000 лева, необходими за закупуването на скъпоструващия хормон на растежа. 

"Още в началото, когато започнахме лечението, беше дете на "Българската Коледа"... Месец ноември 2018 година за пръв път кандидатствахме за средства, да закупим хормон на растежа... Пет години го лекуваме, сега е колкото връстниците си, приключихме лечението и съм много благодарна, защото за едно дете е много важно това нещо... Засега само един път в годината ще ходим на проверки. Дано не се налага пак да започнем хормон на растежа... Но има други деца, трябва всички да дарим, за да имат тези деца надежда... Благодаря на всички, които се отзовават и даряват този един лев, те даряват за големи мечти, които не можем без тях. Ако не са всички дарители, просто няма как да си лекуваме децата. Много деца има, които се нуждаят от тези средства...'' 

През тази година "Българската Коледа" подкрепи 566 деца със сумата от над 1 228 000 лева. За да помогне за лечението на деца, инициативата дари и медицинска апаратура на стойност 2 283 000 лева. Целта на 21-то издание на благотворителната кампания е да привлече общественото внимание към детската хирургия, да помогне на децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение и рехабилитация, както и да осигури съвременна апаратура за прецизна диагностика, лечение и следоперативна терапия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34