Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 тона и половина риба са пуснати тази година в язовир "Дъбника"

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника

И тази година на Никулден Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца спази традицията и организира зарибяване с шаран на водоема точно на празника. Последва друго зарибяване с атрактивна риба- веслонос. Зарибяване с този вид в Северозападна България досега не е правено, каза Владислав Йорданов- член на сдружението. 

"Тъй като в язовир "Дъбника" има много различни видове решихме да заложим на нещо атрактивно и закупихме веслонос. Самото пускане беше на 10 декември. Голям празник. Имаше много хора. Призивът беше да доведат децата, внуци. Пускаха рибите, просто един малък празник. Рибите бяха от 4 до 10 килограма, големи, директно да живеят в язовира", каза още Владислав Йорданов.

Парите за зарибяването са от дарители. Килограм от тази риба като зарибител е около 18 лева. Като по-големи са закупени на по-ниски цени - близо 10 лева за килограм. В язовир "Дъбника" бяха пуснати над 150 риби веслонос. 4 са зарибяванията на водния обект тази година.

"Имахме пролетта едно зарибяване, което беше с дарение. Самата риба беше дарение от приятели, които бяха взели рибата. След това имахме едно по- малко зарибяване с таранка. "Врачански Балкан" ни я подариха, също подарък рибата. Направихме едно голямо зарибяване от тон и триста с амур есента. Това вече си беше от дарители, както три други сдружения направиха зарибяване също с амур. Това са сдруженията, които отделят 5 процента от риболовните билети и едно сдружение от Враца и две от Мездра също пуснаха рибата в язовир "Дъбника" във Враца. За Никулден направихме познатото вече за пета поредна година за здраве и сега това е последното зарибяване с веслонос. Общо, може да кажем, че над два тона и половина риба са пуснати само тази година. Ние се опитваме да надградим всяка една измината година и язовирът да стане по- атрактивен", допълни Владислав Йорданов.

За да опазят разнообразието от риба, всяка вечер доброволци дежурят на водоема. На язовира от сдружението са монтирали две камери с нощно виждане. Откакто започна забраната, нарушения няма, каза още Владислав Йорданов и допълни:

"Върна се животът в този язовир... Но, няма нищо по- хубаво от това лятото да минете и да видите палатките, караваните, лагерите, деца, хора, които са дошли само да разпуснат за няколко часа."

Над 30 вида риба има във врачанския язовир "Дъбника". Това разнообразие привлича много риболовци от ранна пролет до късна есен

Цялото интервю с Владислав Йорданов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50