Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Димитър Симеонов: По-хубава страна от България няма!


"България е толкова различна, толкова пъстра, няма такава прекрасна държава! Трябва да  опознаем държавата, себе си и тогава да можем да сравняваме, обратното води до изкривяване. Географията е начин на мислене, свобода, наука за различията", това е мнението на госта ми в "Калейдоскоп" проф. Димитър Трифонов Симеонов- български учен, географ и преподавател във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".

Родът му е от ломското село Дондуково, в което днес с много обич и вълнение се завръща. Иначе е роден в Карлово, където родителите му преди години се местят да живеят. Днес Димитър Симеонов живее във Велико Търново, преподава в университета, който той е завършил. Също там учи неговият по-голям син. 

Научните му интереси са в областите на социалната и икономическа география на България, медицинската география, регионалното развитие и туристическо райониране в България, културен туризъм, география на населението и селищната мрежа в България.

Роден е на 1 октомври 1976 г. През 1995 г. завършва средното си образование в Техникум по механотехника  "Братя Евлоги и Христо Георгиеви" - Карлово. Има желание да стане лекар, но "случайно" записва "История и география" и не съжалява. 

През 2000 г. завършва висше образование в Историческия факултет на Великотърновския университет, специалност "История и география". Веднага след завършването известно време работи като  учител в село Каравелово, по-късно като учител по история и география във Варна.

От 2012 г. е доктор в специалност "Икономическа и социална география" с тема на дисертационния труд "Аспекти на пространствената диференциация на социално-географските процеси в област Велико Търново". 
Професионалният му път е свързан с преподавателска дейност, като в периода 2002 - 2014 г. е съответно асистент, старши асистент и главен асистент, от 2014 г. е редовен доцент с тема на научния труд  "География на общественото здраве в България. Социални аспекти", а от октомври 2022 г. е и професор в катедра  "География" на ВТУ. Член е на УС на Българското географско дружество и на Българското дружество по медицинска география.


Проф. Димитър Симеонов има множество издадени публикации, статии и доклади, свързани със социално-икономическите аспекти на географията, както и монография, обвързана с общественото здраве.
Убеден е, че в България има много положителни и стойностни неща. Страната ни се нарежда сред страните в първата третина  по едно от най-добрите качества на въздуха, на климата, на брутния вътрешен продукт, на земята, на собствеността. Изключение прави демографията. 

"Дигитална раница- Моята България" е проектът, с който проф. Симеонов и неговият екип се гордеят. Проект, който се създава за неделните училища за българските деца зад граница. Това е събирателен дигитален учебник между история, география и български език. 

Проф. Симеонов беше във Видин за участие в националната научна конференция "Демографски проблеми през вековете - измервания и перспективи" .

ДОНДУКОВО 
"Всяка последна седмица на месеца пътувахме от Карлово до село Дондуково с моите родители, за да помогнем на баба и дядо. Това беше много интересно. А моето детство през летните месеци, спомените ми са прекрасни, от река Лом, от това, което можеше да видиш - един честен обикновен селски живот, който в този край е много характерен. Хората много работят, но никога не са богати. Така беше тогава... На село прочетох най-много книги, и другото нещо - читалището имаше кино и гледахме интересни филми, които идваха в село... Пътувахме до Видин, Белоградчик... Не всички познават духа на Северозапада, този край остана един от най-запазените заедно с родопския край, глобализацията ги засегна най-малко... Поддържаме си двете къщи в името на дедите ни да не паднат и да не се разрушават, но за съжаление малкият ми син почти няма спомени за село, но ще ги заведа на село..."

КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ 
"За професурата си се насочих след 10 години работа към качеството на живот - теоретико-методологични и социо-географски проекции,  тоест, тематика, с която много малко хора в географските среди се занимават. А качеството на живот се оказа нещо, което е много  характерно за днешното време, за Северозапада, за Видин. Защото, поднасяйки субективните показатели, оказа се, след моите проучвания, че България винаги е в първата третина на света, в най-добрата трета - качество на въздуха, качество на  климата, качество на брутния вътрешен продукт, качество на земя, качество на  собственост. Изключение прави демографията. Оказва се, че държавата ни е положителна, а ние винаги казваме, че живеем най-зле... Не всичко е лошо, първо да погледнем позитивното и след това да обърнем внимание и на грешките си. "

ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА 
"Остаряването и застаряването са два различни процеса. Застаряването е свързано с годините... Но остаряването е процес, който може да засегне и хора на 20, 30 и повече години, това е остаряването по дух, по манталитет е доста по-страшно от това, че застарява населението. Аз смятам, че съм умерен, тоест вярвам, че България няма да изчезне -  по никакъв начин! 
Вярвам и моята вяра се основава на това, че работя с млади хора. Защо да емигрираме? Аз посещавам много държави и по-хубава от България - няма!
Как да се преодолее? Първо, ние в България, нямаме проблем с раждаемостта към момента, ние имаме средна европейска раждаемост, нашият проблем е във високата смъртност и във влошената ни здравна система.
Какво да се направи? На първо място, инфраструктурата, не да я чакаме 30 години, а да  я направим за 3 години, на второ място, държавна или общинска политика за стимулиране на населението - освобождаване от данъци и на трето място - не можем да си заравяме главата в пясъка и да не привличаме емигранти."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15