Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца изпраща лош полусезон

Снимка: БГНЕС

Футболният Ботев /Враца/ изпраща тежка година. С основание може да се твърди, че изминалият есенен сезон е бил един от най-кошмарните в историята на клуба през последния век. И статистиката го доказва: в 20 кръга футболистите са спечелили скромните 13 точки от 60 възможни. Активът е от 4 домакински победи и едно равенство. Срещу това стоят цели 15 поражения. Не е само това обаче – Ботев има най-слабата защита във футболния елит, която е допуснала 38 попадения, т.е. средно по 2 гола на мач. С 1 попадение по-малко в мрежата си са получавали само футболистите на Етър, които са последни в класирането. Нападението на врачани е сред най-яловите в Първа лига – за 20 мача са реализирани 12 попадения /толкова имат и „болярите", а едно повече имат „орлетата" от Пирин/.

Колкото и да се опитва човек да е оптимист, футболната есен на Ботев е по-скоро кошмарна, отколкото да дава основания, че в дъното на тунела има светлина. 

Не може да се чакат много добри новини и по линията на това, че през зимата Ботев ще направи някаква грандиозна селекция. Първо, защото такава се прави с пари, каквито не са в излишък на врачани. Второ, защото между декември и февруари, когато се попълват отборите, няма кой знае каква опашка от свободни футболисти. Пък и те не са с чак толкова високи качества, щом са останали без отбори... А това означава, че и освобождаването на играчи от Ботев трябва да се прави много деликатно, защото може да останем без играчи за решителните срещи. А по-добре в едно подобно надбягване да имаш куци коне, отколкото никакви коне!

Тревожен сигнал даде старши-треньорът Христо Янев, който след последната среща за тази година каза, че имал нужда да помисли дали изобщо да продължава да е наставник в България.

А през отминалата есен имаше и мачове, в които Ботев не заслужаваше да губи точки, та дори не заслужаваше загубите. Например срещу Левски у дома /0:1/, домакинството срещу Локо /София/...

И още малко цифри: Според класацията на получените наказателни картони, голмайсторът на врачани Браян Переа и крайният им защитник Браян Мендоса са получили по 7 жълти картона. Не разбирам на какво се дължи това – ако за дефанзивният играч донякъде е оправдано да е малко по-твърд на терена, то за централният нападател на селекцията е странно да е сред водещите грубияни в родния футболен елит. А представяте ли си колко повече точки щеше да има Ботев, ако Переа имаше 7 гола, а не 7 жълти картона?!

Тук е мястото да отбележим и директния червен картон на Диого Барбосо, с който португалският дефанзивен халф намира място сред най-твърдите играчи в родната Първа лига.

Контузиите бяха сериозен проблем през есента за Ботев. Първо Мартин Смоленски пропусна почти месец от кампанията заради нелепа травма на глезена. После дойде ритникът на Чавдар Ивайлов по вратата на съблекалнята, който му докара фрактура на костица. А той е един от най-важните играчи за представянето на врачани през последните 2-3 години. Като към това добавим контузията на Мирослав Маринов, става ясно защо отборът трудно намираше ритъма си в елита.

Както се полага на врачани, кампанията не мина и без скандали. Колкото и да се опитаха да потулят странното тръгване на Момчил Цветанов от ръководството на Ботев не скриха разочарованието си от поведението на Малкия шивач. Чико си тръгна безславно от стадион "Христо Ботев", като резултатът от това не е някой мистериозен вирус, а кофти нрава на футболиста и скандалите, които предизвикваше в съблекалнята. Сега да му мислят в Крумовград, където Цветанов стана най-новото зимно попълнение. А във Враца не казват нищо за нови, освен спекулациите, че украинецът Семенив ще смени Пирин с Ботев. А дано, ама...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44