Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет във Видин прие Бюджет 2023 г.

2
Снимка: Радио ВИДИН

В края на годината Общински съвет Видин прие Бюджет 2023 г. Това стана по време на извънредна сесия на местния парламент, на която присъстваха 20 общински съветници. Общинските съветници гласуваха проектобюджета, който е в размер на близо 84 милиона лева, с две допълнителни корекции: за отпускане на средства в размер на 100 000 лева за два спортни клуба – 80 000 лева за ОФК „Бдин-1923“ и 20 000 лева за БК „Видабаскет“, както и 50 000 лева за текущ ремонт на санитарните възли в ОУ „Епископ Софроний Врачански“ в кв. „Нов път“. 

Генади Велков от Местна коалиция СДС и бивш председател на Общински съвет Видин, коментира, че приемането на финансовата рамка е изключително важно за нормалната работа на общината:

"Изключително е важно да бъде приет бюджетът, защото ако не го приемем, в януари ние ще работи с 1/12 от бюджета от 22-ра година. Хората, които ще получават новата минимална заплата, която вече е 930 лв., няма да могат да я получат. Няма да може да функционира нормално общината... Нашата грижа трябва да бъде какво ще се случи с общината, защото е позорно, да сме останали единствената община, която не е приела бюджета за тази година..."

Огнян Ценков от Коалиция "Заедно за силна община", обясни, че е имал колебания, но е взел решение да подкрепи бюджета. Направи и конкретно предложение за неотложен ремонт на училището и на улица в кв. "Нов път", което след дебати бе оттеглено:

"Аз съм един от тези общински съветници, които в предишния мандат не гласува този бюджет и предишните три години също не подкрепих бюджета на общината. Поради обстоятелството, че имам друга гледна точка за логиката и философията на бюджета... Много се колебах, размишлявайки снощи конкретно. И разговаряйки с хората от бъдещета ни група и взехме решение да подкрепиме бюджета... Първо, показателни са резултатите от изборите... Политиката, която беше от предишното ръководство беше подкрепена... Така, че трябва да се съобразим с тези тенденции в обществените настроения. Това е една от причините. Втората причина да подкрепим бюджета е, че действително, ако ние нямаме в края на годината документ, няма да получим трансферите от държавния бюджет, които са в края на годината..." 

Избраният за председател на бюджетната комисия Милен Милчев от ПП "Има такъв народ“, коментира:

"Община Видин е в такава ситуация, че да стоим без бюджет цяла година... Но такава бе ситуацията и в страната, до средата на юли месец, ако не се лъжа, нямаше и държавен бюджет, а знаете, че общинският е функция на държавния. Затова ще призова всички колеги, колкото и малко да сме в тази зала, да отпушим работата най-накрая на тази администрация и да можем да влезем в нормален ритъм на работа, така да го кажем..."

Кметът Цветан Ценков коментира, че с приемането на бюджета, общината ще намери решения и ще отдели средства за наболели проблеми, като тези в кв. "Нов път":

"Наистина решението на бюджета, такъв, какъвто е разглеждан преди 6, 7 месеца и належащите и текущи ремонти, каквито са тоалетните. Особено кварталната инфраструктура, аз не визирам само "Нов път", но там е катастрофално положението... Ако вие гласувате, за което ви призовавам, винаги общината след като е гласуван такъв бюджет, общината ще намери решение..."

По време на сесията, която включваше дневен ред от 11 точки, бяха избрани и заместник-председатели на Общински съвет - Видин. Това са Валери Сираков от ПП „Възраждане“, Николай Николов от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), Тодор Вълчев от ПП ДПС, Димитър Велков от Местна коалиция „Левицата“, Величко Кирилов от коалиция „БСП за България“. Бяха приети и постоянните комисии към местния парламент и техните председатели. 

Съветниците гласуваха също за захранване на сметки и погасяване на кредити, свързани с проекти в общината. Председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, коментира за Радио ВИДИН, че общинските съветници са взели важни и отговорни решения. 

"Имахме изискуеми от закона кворум и проведохме заседание, на което бяха взети важни и отговорни решения, на първо място свързани с бюджета. На следващо място - свързани с работа по проекти, план-сметката също беше гласувана. Не по-малко важното е решението за заплащане на семестриални такси на студентите в Русенския университет с филиал Видин. Благодаря на общинските съветници, които се явиха и отговорно подходиха към предложения дневен ред и изпълниха съвестно задълженията си."

Заседанието на Общинския съвет започна с полагане на клетва на общинските съветници Димитър Димитров и Миглена Атанасова, които заемат местата на Борислава Борисова и Десислава Тодорова от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ). 

По време на гласуванията отсъстваше групата на ГЕРБ, които по-късно днес ще дадат пресконференция по повод причините за отсъствието им от днешното заседание. На сесията отсъстваха и още няколко съветници от други групи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00