Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската библиотека с нова дейност - Играчкотека

Снимка: Радио Видин

От днес посетителите на Детския отдел на видинската библиотека могат да заемат не само книжки, но и играчки. Те са част от разкритата към културната институция Играчкотека. За създаването ѝ е проведена кампания по събиране на играчки за деца със специални образователни потребности, каза ръководителят на детския отдел Адриана Цветкова и добави:

"Всъщност играчките помагат на децата да развият своето въображение, зрителни и и двигателни способности. Чрез тях те извършват дейности, които често представляват и средство за учене. Играчките всъщност могат да са и скъпи, а знаете, че всички деца бързо се отегчават от определена играчка. Така че ние можем да предоставим материали за игра за определено време."



Първите играчки днес бяха заети от новоразкрития Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица във Видин. Той е специализиран за деца с аутизъм. Според ръководителя на центъра Росица Димитрова Играчкотеката ще осигури необходимите материали за тях:

"Много е полезно, първо, защото ние, както казах, сме съвсем наскоро открити и все още нямаме всички материали за работа. Необходими са по-специални материали, които да развиват фина моторика, концентрация,  внимание, памет, дори обикновени умения."

Играчките са разпределени по възрастови групи, като част от тях са за деца със специални образователни потребности. Могат да се заемат за дома или да се ползват на място - в библиотеката. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До 25 май се подава заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който к андидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес , посочват от пресслужбата на Община Видин...

обновено на 22.05.24 в 11:26

В Лом започват абитуриентските балове

Изпращането на абитуриентите в община Лом започва от днес- 22 май . Зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Дунавска земя" - село Ковачица, първи ще преминат по централните улици на града. Началото на тържествената церемония е от 19:00 на площад "Свобода" .  На следващия ден, 23 май, е тържеството на..

публикувано на 22.05.24 в 11:15

"Ботев" завърши наравно при гостуването на "Етър"

Врачанският "Ботев" загуби важни точки в битката за оцеляване и ще трябва да очаква помощ от други, за да стигне до баража, след като завърши 1:1 при гостуването си на изпадналия от елита "Етър". „Болярите", които играят само за честта си, препънаха пореден тим от борещите се да не изпаднат след "Пирин" и "Хебър". Мачът на стадион „Ивайло" беше..

публикувано на 22.05.24 в 11:02

Двама задържани за шофиране след употреба на наркотици във Видин

Двама водачи, шофирали леки автомобили под въздействието на наркотични вещества, са били задържани в полицейския арест във Видин за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 16:20 часа вчера на улица "Цар Симеон Велики" в областния град, униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация, управлявана от 41-годишна жена от..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

В Дунавци организират тържество по повод 24 май

Народно читалище "Светлина 1922" в Дунавци организира днес тържество, по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщи за радио Видин секретарят на читалището Роми Гергова : "Идеята е да се поканят всички бивши и настоящи учители, които са от Дунавци или са..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47