Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от видински училища изнесоха празничен концерт

Снимка: Виктория Топалска

Коледен концерт на групите по Националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта" се състоя във Видин. Домакин на проявата беше ОУ "Любен Каравелов", а в нея се включиха ученици от ОУ "Иван Вазов", ОУ "Свети Климент Охридски", ОУ "Епископ Софроний Врачански", ППМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СУ "П. Р. Славейков". 

Малки и големи, начинаещи и напреднали, близо два часа пееха и танцуваха на сцената в актовата зала на училището-домакин. Един от участниците с повече опит беше осмокласничката Мария.

"Представихме Дайчово хоро, Шира, Батута и Ганкино хоро. Като група танцуваме от 7 години, а наш ръководител е Деян Славчев. Ние сме от училище "П. Р. Славейков". Важна е музиката, важни са танците. Описват те като човек."

Хореографът Деян Славчев, когото много видинчани познават, участва в програмата с 5 групи.

"Те са от различни училища, аз работя с различни деца в случая, от 3 училища са. Това са ОУ "Иван Вазов", при тях имаме една група в прогимназиален етап, но принципно децата са от пети клас, от математическата гимназия също, те са в гимназиален етап, от 10 клас са, има и момиченце от осми клас и 3 групи в СУ "П. Р. Славейков", където имаме в начален етап, прогимназиален и гимназиален етап...С някои от децата сме работили и миналата година, тъй като проектът е за втора година. Сами разбирате, че от както е стартирал проектът сега, октомври, няма как да се направят чудеса за два месеца, при положение, че имаме два часа седмично приблизително. Още повече и живеем в такова време, че има доста вируси и болести...За една група се полагат по 80 часа, в които са включени часове за изяви, за посещения на концерти, за всичките тези неща са 80 часа, които са изключително малко, но в крайна сметка това е нещо, което е допълнително, не е основен предмет...Мен ме радва това, че съм успял да запаля искрата в тях и те идват с желание на танците. От тук натаам трябва само да им покажа това, което трябва да научат, да го усвоят, като същевременно ръководителят трябва да предостави материала на достъпен и приятен за децата език, за да могат те наистина да го усвоят. Във всяка една възрастова група трябва да се работи по различен начин. Налага се някой път индивидуален подход, тъй като пръстите на ръката са пет, но нямаме два, които да си приличат-така е и с децата, те са различни, с различни възможности, с различни заложби. Важното е, че децата имат желание. Аз съм казвал много пъти и го твърдя-в българските народни танци няма нещо невъзможно. И за това мога да споря с всеки."

Докато някои от изпълнителите бяха с вече натрупан назад в годините опит, то други бяха тепърва "прохождащи" в новите занимания. Пример за това са второкласниците от ОУ "Любен Каравелов", които представиха "Танцът на Пипи". Техен танцов ръководител е класният им ръководител, който беше и водещ на събитието, Нина Нинова, която посочи, че резултатите от усилените тренировки си заслужават всички предизвикателства, с които са се сблъсквали до момента.

"Буквално всички момичета от класа искаха да се включат и много се забавлявахме, но и доста труд положихме...Те бяха много изненадани, когато видяха колко трудно се получават нещата, защото на сцената виждаме крайния резултат и никой не знае какво стои зад него, а това са наистина много часове усилен труд, а пък тези деца много бързо се уморяват, някак не са свикнали на толкова много двигателна активност и честичко трябваше да почиваме в началото, докато накрая вече добиха малко по-голям тренинг и тогава започнахме да повтаряме многократно. Все нещо в танца измисляхме ново, те даваха идеи, което беше много хубаво, защото кипят в тази работа и накрая наистина се получи нещо весело, забавно, нещо, което наистина гали окото и ухото. Те самите сега се чувстват невероятно щастливи, защото са аплодирани, защото накрая получиха и награди, пък и са се представили чудесно."

Участниците и техните ръководители бяха наградени с индивидуални награди и торта. Представена беше и изложба на коледна украса. Гост на събитието беше Галя Павлова - старши експерт по български език и литература в Регионално управление на образованието-Видин.

*Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00