Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природен парк "Врачански Балкан" приключи три големи проекта

Снимка: Радио ВИДИН

34 години от обявяването на Природен парк "Врачански Балкан" се навършват днес. За такъв е обявен със Заповед № 1449 от 21 декември 1989 година на Комитета по опазване на околната среда. Дирекцията на парка отбелязва годишнината с фотоконкурс за ученици "С дъх на планина". Победителите ще бъдат обявени днес- на 21 декември, на страниците на Дирекцията на парка и Природозащитен център "Натура"- информационен и образователен център към Дирекцията.

"Успяхме в общи линии да приключим три немалки проекта през тази година. Единият беше информационна кампания за мрежата НАТУРА 2000 на територията на област Враца. Другите два са доста големи проекти, няколко годишни. Единият по Оперативна програма "Околна среда" за доста дейности, свързани с подобряване на природозащитно състояние на видове и местообитания. Успешно приключи преди десетина дена с последна финална проверка на място и протокол. И другият беше по Interreg V-A Румъния- България , трансграничен проект с един близък до нас парк, администрацията на един близък до нас природен парк, това е Природен парк "Железни врата" в Румъния", посочи акцентите в работата на Дирекцията на парка през 2023 година директорът Николай Ненчев.

Подготвено е проектно предложение по новата грантова схема на новата трансгранична програма Румъния- България, изцяло насочено към работа с деца и образователни програми в сферата на изменението на климата, горска педагогика, еко педагогика и подобни инструменти за обучение на деца и ученици. Партньор ще бъде отново Природен парк "Железни врата".

"Аз много пъти, от много години го повтарям по най- елементарния начин. Вижте, няма красиво сечище. Всяко едно сечище изглежда на пръв поглед ужасно. Но, когато от най- ранна детска възрасти си възпитаван, че гората би следвало да се ползва по правилен и устойчив начин и когато се доверяваш на преценката на чичко лесовъд, така да го кажем или чичко горски най- общо, то тогава нещата изглеждат по друг начин. И по тази причина или това е една от причините, поради които ние трябва да прилагаме инструментите на горската педагогика или еко педагогика, както щете я наричайте, различни наименования има, за да можем да възпитаваме от ранна детска възраст и формираме положително отношение и към горската професия, и към работата на природозащитниците и хората, работещи в горите", обясни Николай Ненчев защо е важна работата с деца и ученици.

Освен проектите, които изпълнява, Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" работи по 4 основни направления:
- опазване и изучаване на биологичното и ландшафтното разнообразие;
- изграждане на посетителска и паркова инфраструктура; 
- създаване на условия за развитие на туризъм на територията на парка;
- работа с деца и образователни програми.

През следващата година дейностите на природният парк ще бъдат насочени по няколко направления сходни с тези, по които се работи досега, допълни директорът на природния парк: 

"Ние приключихме големи проекти по Оперативна програма "Околна среда", но това не означава, че дейностите, които сме започнали или реализирали в рамките на тези проекти приключват. И един такъв проект е проектът за възстановяване на популацията на една много интересна птица, която е балкански ендемит, нарича се планински кеклик. Много успешен проект, който реализираме вече 10 години на територията на парка и придобихме значителен опит, да не използвам сложни думички, и методология в размножаването, отглеждането и разселването на птици от този вид."

Започва работа и по друг дългосрочен проект, свързан с възстановяването на лешоядни видове птици на територията на парка:

"Успешно приключи възстановяването на белоглавия лешояд, приключваме с възстановяване на популацията на черния лешояд и стартираме проект по LIFE за възстановяване на популацията на символа на българската природозащита. Това е брадатият лешояд, който е изчезнал изцяло от територията на България."

Цялото интервю с Николай Ненчев- директор на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46