Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Коледари от Детска градина "Арабела" в град Видин гостуваха в Радио ВИДИН. Придружени от своите преподаватели, малчуганите пяха коледарски песни и наричаха за здраве, берекет и късмет през следващата година. Децата бяха посрещнати от екипа на радиото, начело с директора на медията Огнян Първулов. Както повелява традицията, екипът на Радио ВИДИН изпрати малките коледари с подаръци и лакомства.

През третото тримесечие на 2023-та спрямо същия период на миналата година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15.1% (по предварителни данни). В индустрията увеличението е с 16.6%, в услугите - с 13.9%, и в строителството - със 17.0%. Най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори "Образование“ - с 21.9%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18.8%, и "Транспорт, складиране и пощи“ - със 17.4%. Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 15.8%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11.5%. 

Общинските съветници в Кула гласуваха с пълно мнозинство разглеждането на Програма за опазване на околната среда на Община Кула за периода 2021-2027 година. Основните задачи, които се поставят с Програмата, са свързани с актуалните проблеми по опазване на средата, бъдещите инициативи за снижаване на вредните последици от човешката дейност, както и изготвянето на работен план.

Обходен маршрут ще облекчи тежкотоварния трафик по пътя за село Слана бара. Това обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в отговор на въпроси на Радио ВИДИН относно мерките, които ще бъдат предприети за облекчаване на тежкотоварния трафик, превозващ материали за новото трасе на главен път Е79, и възстановяване на разрушената от камионите пътна настилка. 

Лични лекари от Монтана издирват деца с пропуснати имунизации срещу морбили. Причината за това е увеличения брой на болни от дребна шарка в страни от Европейския съюз. Морбили, позната още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно капков път. 

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата ще бъдат инвестирани чрез ведомството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Одобрени са проектите за ремонти на стадион „Георги Бенковски“ и Гребна база в гр. Видин.


В Белоградчик отбелязаха 80 години от безсмъртния подвиг на капитан Димитър Списаревски. Жителите поднесоха венци и цветя на паметника на героя в центъра на града. Слово в памет на капитан Списаревски прочетоха Боян Минков - кмет на община Белоградчик и Даниел Дончев - уредник в Историческия музей.

За първа година в Коледарското шествие във Враца се включиха рекорден брой участници – над 300. Шествието започна в 16:30 часа и в него участваха деца от ясли и градини, ученици и читалища.

С песни и наричания за здраве и благополучие коледари от Детска градина №7 "Калинка" огласиха сградата на Община Лом. Децата бяха посрещнати от кмета Цветан Петров, председателя на Общинския съвет Пенка Пенкова, служители, родители и граждани.

Учениците от СУ „Христо Ботев“ в Белоградчик представиха своя коледен спектакъл в Народно читалище „Развитие – 1893 г.” в града. Децата от пети клас, с ръководител Диана Вътева, откриха тържеството с песента „Коледа“. Програмата продължи с посещение на Дядо Коледа, който награди и победителите в традиционния за училището конкурс за най-добре украсена класна стая.

Ученици от Зверино и София си размениха коледни картички. Те се включиха в инициативата "Картичка за Коледа", като изработиха картичките и коледни късмети по случай настъпващите празници. В тях децата написаха своите празнични послания и си пожелаха весела Коледа.

Общо 12 тенис маси бяха предоставени на 12 училища от община Видин, включили се в Националната програма "Заедно в изкуствата и спорта“ на Министерството на образованието и науката. Те са закупени от местната управа с целеви средства по програмата. Проектът е реализиран съвместно с Регионално управление на образованието във Видин.

91-ият Коледен литературен салон се проведе във видинското читалище "Цвят 1870".  14 видински автори прочетоха своите нови произведения. В литературния салон участваха и децата от литературен клуб "Иван Деспотов". Организаторите от читалище "Цвят" направиха игра с публиката, имаше и викторина с награди. 

Във видинското село Синаговци се подготвят за Коледа и Нова година. Има украса от сурвачки, направени по старата традиция, каза за Радио Видин секретарят на читалище "Наука" в селото Даниела Георгиева.

Брас бенд "Виво Монтана“, дуетът Ива и Велислава Костадинови и Танцов ансамбъл „Младост“ ще веселят монтанчани в новогодишната нощ. Празникът ще започне в 23:45 ч. на площад „Жеравица“.  Пищна заря ще ознаменува началото на 2024-та. Общината ще поднесе и подаръци на 23-ма късметлии, които ще спечелят наградите от традиционната новогодишна томбола. 

Неизвестни откраднаха пари от кутия с дарения в църква в Бойчиновци. По случая е извършен оглед и образувано досъдебно производство.


По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45