Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди новите цени на водата от следващата година. Одобрено е поскъпването на водата средно с 15% за 27 държавни, 4 общински и 7 частни ВиК дружества. Очаква се повишението на водата във Видин да бъде с малко повече от 25%, а във Враца и Монтана да е с около 20% от 1 януари 2024 година. 


Административният съд във Видин прекрати делото, образувано по жалба на областния управител срещу решението на Общинския съвет за избора на Светослав Славчев за председател на местния парламент. Определението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от съобщението му на страните. От съдебната институция съобщиха още, че Административният съд възобновява делото по жалбата на Светослав Славчев срещу заповедта на областния управител, с която е върнато за ново разглеждане решението за избор на председател на Общинския съвет във Видин. Производството се подновява след решение на Върховния административен съд. 

Размерите на местните данъци и такси в община Мездра през 2024 г.: данък върху недвижимите имоти, промилите на такса битови отпадъци, данък върху наследствата, данък върху даренията, данък при придобиване на имущества по възмезден начин, патентен данък, туристически данък и данък върху таксиметров превоз на пътници, остават непроменени и ще се събират на база действащите размери през 2023 г.

Приключи ремонтът на историческия музей в Лом. Уникалният архитектурен облик на сградата е напълно запазен, след извършения основен ремонт, каза заместник-кметът на община Лом Елин Давидков при откриването на обекта.


На територията на Областната дирекция на МВР-Враца през четвъртото тримесечие на 2023 г. са регистрирани общо 182 пътнотранспортни произшествия (ПТП), това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. Форумът беше оглавен от губернатора Надя Донкинска. 


Благотворителен базар ще събира средства за бездомните животни във Видин. Организатор на инициативата е Сдружение "Активно общество". Средствата ще се събират от продажбата на ръчно изработени изделия на коледния базар на площада във Видин.


Дядо Коледа ще премине през Видин. Но не на шейна, а на мотор. И няма да е само един, а ще са група. На 25 декември група мотоентусиасти от Видин ще се пременят в червените костюми на добрия старец и ще зарадват децата, а и възрастните. В 10:00 часа те ще се съберат на паркинга на магазин "Кауфланд", където са добре дошли да дойдат всички, които искат да си направят незабравима снимка и да почувстват духа на празниците. 


Доброволците от клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино дариха коледни пакети с дрехи, обувки и плюшени играчки на свои съученици. Средствата са събрани по време на благотворителни инициативи и базари „Коледна магия“, които се провеждат всяка година през декември в учебното заведение. 


Коледари от групата за пресъздаване на автентични български обичаи при читалище "Цвят" във Видин поздрави общинското ръководство с предстоящите коледни празници. Децата нарекоха за здраве и изпълниха автентични коледарски песни.


Коледари от Детска градина „Иглика” в град Белоградчик гостуваха на общинската администрация в града. Под музикален съпровод, в заседателната зала на Общината децата, придружени от своите преподаватели наричаха за здраве, берекет и благоденствие през следващата година.


На празнично украсения площад в Кула се събраха десетки деца на коледно тържество. С радостни възгласи, песни и стихотворения те посрещнаха Дядо Коледа и го обградиха, очаквайки с нетърпение подаръците му.


Коледно настроение обхвана ученици, родители, гости и учители в ОУ “Васил Кънчов” в мездренското село Моравица. В последния ден преди коледната ваканция, група ученици представиха празнична програма пред своите гости. 


Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“ в Мездра съобщава, че след приключване на основния ремонт на църквата, считано от 25 декември 2023 г., се възобновяват редовните богослужения и извършването на църковни ритуали като кръщенета, венчавки, опела и други. В понеделник, на Рождество Христово, от 9:00 часа в храма ще бъде отслужена празнична Василиева света литургия от енорийския свещеник на Мездра иконом Данаил Цинцарски.


По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45