Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

73 милиона отпускат за проекти на видински общини

Снимка: Радио Видин

Проекти за над 73 милиона лева на общини от област Видин са предвидени за финансиране в държавния бюджет, който Народното събрание прие в последните дни на 2023 година. Най-много средства ще има възможност да получи Община Видин. Финансирането е за различни инфраструктурни проекти, както и за проектиране, обясни народният представител Любен Иванов:

"Това ще включва пълна реконструкция на градския парк, пети етап от реконструкцията на пешаходната алея на Видин-от Спортна зала "Фестивална" до полицията, също така ремонт на двата обхода на Видин-от към село Новоселци и от към Дунавци, пълен ремонт на пътя за Въртоп, който е в окаяно състояние. Това, което е хубаво за Видин е, че за крайдунавския парк се отпускат 18 милиона, като 9 милиона ще бъдат за тази година и 9 за другата, за да се постигне пълна реконструкция..."

400 милиона лева са предвидени в бюджета за 2024 година за проължаване на строителството на пътя Видин - Ботевград, напомни Любен Иванов. Той допълни, че средства са заложени и за други републикански пътища в областта:

"В държавния бюджет залегнаха средства в размер на над 400 милиона за отсечката от магистралния път Видин-София, между Видин и Монтана, а също над 500 хиляди са предвидени за пътя от Арчар до село Салаж, това е пътя към ГКПП. От Раковица до Старопатица са отпуснати 4 милиона за пътя на територията на община Макреш, която е в окаяно състояние. Малко под милион са предвидени за пътя Видин-Брегово, Видин-Арчар-Добри дол и Видин-Кула през село Буковец, който е в окаяно състояние."

Народният представител посочи, че повечето общини в област Видин не са достигнали лимита от средства, отделен за тях в държавния бюджет. Той е 6 милиона лева за повечето общини, като за община Видин е значително повече - 50 милиона лева. Това дава възможност, ако в кратки срокове се изработят проекти, те да бъдат подадени през март, когато ще има още една възможност за кандидатстване за държавно финансиране:

"Доста общини не са запълнили пълния обем пари, които могат да искат от Министерството и се надявам в следващите два-три месеца да успеят да подготвят проекта и да искат допълнително финансиране...На такива общини с кметовете съм разговарял лично за да ги помоля поне да искат финансиране за проектирането на водопроводи, пътища или площади, което е необходимо. Видин, Белоградчик, Кула, Грамада са поискали пари за проектиране, влезнали са в държавния бюджет и се надявам, че до март ще се справят и ще получат пари и за техните реконструкции, ако не са достигнали горната граница на съответната категория община, която в повечето общини във Видин е 6 милиона. Община Видин е 50 милиона и затова ви казах, че имаме възможност да подготвим проект, с който да запълним липсващите средства. Имаме толкова пари за проектиране, че ще можем в март месец, когато отново ще се отвори прозореца за вкарване на нови проекти, да подготвим още един голям проект, с който да кандидатстваме-да кажем пътя Видин-Каленик или градския стадион и гребна база."

Ако кметовете на общини и администрациите се справят и в кратки срокове успеят да проведат обществени поръчки, да изберат изпълнители и да заопочнат реализация на предидеите за финансиране проекти, още през следващата година Видин ще започне да придобива съвсем друг облик, каза Любен Иванов. Призивът му е тези общини, които не разполагат с готови проекти, да кандидатстват за средства за проектиране. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34