Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 29 декември 2023 година

Месеци на добрината и чудесата с фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Радио Видин

В последния петък от годината, в "Едно" представяме събитията през декември от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин. 

Младежи, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондацията посетиха Скопие, Северна Македония за участието си  във фестивала "Арт зона за всички". Инициативата обединява млади хора от Сърбия, Северна Македония, Хърватия и България, които имат възможност да представят свои таланти. 

"Ние се представихме с изобразително изкуство. Не ни ограничиха в тематиката и дадоха възможност всеки да нарисува това, което най-много обича да рисува, в техника, която най-много му допада," каза Антонина Петрова, която ръководи курса по изобразително изкуство към ЦСРИ.

"Ние трябваше да рисуваме, да представяме своите творби, те бяха смесени с представлението. Също така ние дарихме картините за благотворителност", обясни Антон Ле, който беше сред участниците във фестивала. 

Посещението в Скопие е по инициативата "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по Програма "Еразъм +". Проектът обединява организации от Сърбия, Северна Македония, България и Хърватия. Партньор от Видин е фондация "Подкрепа за реализация".  

"Целта беше младежите да покажат своите възможности и включването в този проект. Представиха се много добре. Посетихме центъра, историческия музей на Скопие", обясни Павел Павлов от екипа на фондацията.

Видин ще е домакин на фестивала през март следващата година.

С благотворителен пленер в края на ноември от фондацията приключиха първия от двата месеца - ноември и декември, обявени от тях за "Месеци на добрината и на чудесата". 

Участваха младежи от групата по изобразително изкуство в ЦСРИ към фондацията и ученици. 

"Хубаво е да се правят добри дела не само по Коледа, то основно сме тук, за да дадем и ние нашия принос", обясни пред Генади Вельов Бисерка Вълканова, преподавател по изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий" във Видин.

Подготовката за пленера е от месеци, разказва Антонина Петрова, която ръководи заниманията по изобразително изкуство към Центъра за социална рехабилитация и интеграция. 

"Рисунките ще бъдат заснети и ще направим календар с тях. Ще подберем 12-те най-хубави рисунки и ще направим календар, който ще се продава благотворително."

Средствата от продажба ще са за дете в нужда. 

От фондация "Подкрепа за реализация" раздадоха подаръците от най-мащабната коледна кампания у нас, която сбъдва желания "Подари подарък на дете". Организатор е сдружение "Операция: Плюшено мече", а фондацията е партньор за Видин. От кампанията тази година са осигурени подаръци за 93 796 деца в страната, каза Моника Петкова от екипа на фондацията.

"Официално раздадохме 652 подаръка за област Видин, а неофициално те са малко повече, тъй като имахме дарители, които искаха да изпратят подарък. Ние търсехме дечица, които имат нужда и ги подарихме от тяхно име."

Повече от 40 деца от Ново село, както от социални заведения, така и от семейства в затруднение получиха своите подаръци от кампанията на празнично украсената детска площадка до сградата на митрополията във Видин. Албена Герасимова, ръководител на Център за обществена подкрепа в Ново село обясни:

"В момента са 39 деца и понеже всяка година ни се караха на място подаръците в Ново село, тази година решихме да изненадаме децата, за тяхно разнообразие, те подготвиха програма. Бяха много ентусиазирани и се радват, че малко промениха обстановката."

Деца, младежи и възрастни, които ползват услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация", както и техни придружители и екипът посетиха Крайова, един от най-богато украсените градове за празниците в Европа. 

Запленени от украсата, която пък предходни години са виждали в Крайова, и сега от екипа на фондацията превърнаха детска площадка в приказно коледно градче, което блесна в началото на декември. 

Украсата е подарък за децата на града, каза Диман Михайлов от екипа на фондацията:

"Украсата на детската площадка до църквата "Св. Николай Мирликийски" организираме от 2018 година след едно наше посещение в град Крайова. Видяхме там как е украсено. Поискахме и при нас да бъде също така за да има коледно настроение за децата и за нашите потребители. Стараем се с каквото можем да внесем коледно настроение за нашите деца."

За трета поредна година благотворителната организация "Ангели за България", която обединява българи от чужбина за различни каузи, подари коледна вечеря за нуждаещи се в страната. Подпомогнати са 140 семейства на самотни родители и деца в областите Варна, Видин, Силистра, Търговище и Пазарджик. 50 семейства от Видинско са включени в кампанията, а даренията достигнаха до тях благодарение на екипа на фондация "Подкрепа за реализация". 

"За поредна година доброволци от екипа на "Подкрепа за реализация" заедно с неправителствената организация "Ангели за България" направихме благотворителна акция в няколко населени места - Белоградчик, Ружинци, Дреновец, Кула. Целта на акцията беше да зарадваме 50 самотни родители, които се грижат за 69 деца. За всяко от семействата бяха подготвени хранителни продукти на стойност 65 лева, а за всяко дете имаше индивидуален подарък. Подаръците бяха разделени в няколко групи - за деца от 0 до 5 години, за деца от 6 до 11 години и за деца от 12 до 18 години. Други семейства бяха от Брегово и от Видин. Те получиха своите подаръци в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация", каза Диман Михайлов.

В края на годината хората, които посещават ЦСРИ за пълнолетни и този за деца - "Митрополит Неофит" и екипът на Фондация "Подкрепа за реализация" се събраха на коледно тържество. Татяна Иванова обясни:

"Присъстваха 75 гости - потребители и техни придружители и близки. Беше удоволствие за нас да посрещнем детски танцов ансамбъл, в който танцува и дете, потребител на центъра. Бяхме подготвили томбола с награди, на които всички много се радваха. Отново имахме конкурс за танци и любимата на всички наши потребители размяна на подаръци."

От екипа на фондацията изпращат една успешна година. За следващата си пожелават да е щастлива, с много споделени моменти със семействата, а желанията на всеки да се превърнат в реалност!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23