Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин, Враца и Монтана ще може да се прилага режим за държавни помощи

Актуализация на Картата на регионалните помощи в Република България бе одобрена от Правителството в края на миналата година. Това е важно за региони, които изостават в икономическото си развитие и имат сериозни структурни и демографски проблеми. На база на  статистическите данни на Евростат, България получи одобрение от Европейската комисия да прилага т.нар. режим за държавни помощи в 14 области, сред които Видин, Монтана и Враца. Това означава, че към тези области трябва да се подготвят конкретни планове, касаещи икономическото им възстановяване, като бъдат комбинирани различни източници на финансиране и различни фискални и други мерки, обясни управителят на Областния информационен център (ОИК) във Видин Мариела Савкова, като допълни, че основно обект на подобна подкрепа е частният сектор в даден регион:

"Държавната помощ всъщност представлява всички видове програми, които се изпълняват и се финансират с европейски средства, но е малко по-различна с това, че обикновено за този вид планове се подбират изключително уязвими региони, с много ниско икономическо развитие, с ниско равнище на заетост и със структурни демографски проблеми, които касаят на практика сериозно ограничаване на регионалните възможности за инвестиции. Основната цел всъщност на тази регламентация, която касае регионалната помощ, е да се гарантира, че помощите в регионите ще влияят положително върху тяхното развитие и в същото време няма да влияят отрицателно върху търговията между регионите, така че да нарушават конкуренцията в общия европейски пазар."

От режима на държавни помощи са изключени секторите на рубарство и аквакултури, селско стопанство, транспорт, широколентови мрежи, енергетика, както и сектори, които нямат пряк принос към разкриването на работни места в този тип региони. Допустимите помощи са основно за придобиване на материални и нематериални активи, разходи за заплати и комбинация от двете, обясни управителят на ОИК - Видин. Основното изискване към този вид инвестиции са да доведат до разкриването на работни места в периода на изпълнение и запазването им пет години след това.

"Тези регионални помощи се планират изцяло на национално ниво, тъй като те могат да бъдат комбинация от мерки, които да включват едновременно не само грантово или безвъзмездно финансиране, но и например освобождаване от данъци при определени условия, намаляване на социални осигуровки и друг тип преференции за съответните икономически оператори... Инвестиционната помощ може да се проедоставя едновременно по няколко схеми, както и в няколко вида. При регионалната инвестиционна помощ всъщност помощта за големи предприятия не трябва да надвишава 50% за региони от ниво 2, чийто брутен вътрешен продукт на глава от населението е под или равен на 55% за средния за Европейския съюз и втората група са 40% за региони от NUTS 2, чийто брутен вътрешен продукт на глава от населението е над 55% или равен на 65%. Праговете варират в големи граници на такъв тип инвестиции по този режим - те могат да бъдат от над 50 милиона евро до надхвърлящи 100 000 евро."

При планирането на регионалните помощи се обръща внимание на конкретни предприятия или отделен отрасъл в икономиката на даден регион, обясни Мариела Савкова:

"В един такъв план или стратегия, точно говорейки за Видин, едно предприятие, което е включено за разширяване - защото основният критерий, по който ще се проследи ефективността е да се създадат нови работни места и тези работни места след периода на инвестицията да продължат да съществуват още пет години, на това предприятие едновременно могат да се осигурят грантово финансиране в тези прагове, за които говорехме, може да му се даде възможност да има облекчена схема в социалното осигуряване на работниците, които са заети или тези, които ще бъдат ангажирани допълнително. Същото би било валидно, ако се привлича инвеститор. Това е най-благоприятното - когато още на етапа на преговорите с този инвеститор му се предложи такъв режим на мерки, така че той да бъде стимулиран... Това е помощ, която е много фокусирана - за всяка компания, за всяка фирма се предписват точно конкретни мерки..."

За да се стигне до предоставянето на регионална помощ, трябва да се започне от задълбочено проучване и планиране на основните икономически оператори в одобрените за получаване на такава помощ региони, да се мине през договаряне на ниво Европейски съюз и едва след това да започне прилагането на конкретните мерки, допълни Мариела Савкова. 
Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45