Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В музеите във Видин посрещнаха с подаръци първите посетители

Снимка: Регионален исторически музей - Видин

От Регионалния исторически музей във Видин посрещнаха с подаръци първите за годината посетители. За всеки от обектите са подготвени информационни материали и календар за настоящата година, каза директорът на музея Христина Кирилова.


"Искахме с нещо да зарадваме първите посетители на музейните ни обекти. Това е идея, която е доста срещана в други музеи. Миналата година също така бяхме посрещнали първите ни посетители, като това е нещо съвсем скромно, за да ги изненадаме, да ги зарадваме приятно. За всеки един обект бяхме приготвили календар за 2024 година, тъй като тази година направихме отделни календари, които показват "Баба Вида", показват музей "Кръстата казарма" и музей "Конака". Музей "Конака" е с националните носии, това, което може да се види в него. "Баба Вида" е с нашите колеги, облечени като цар Иван Срацимир и музей "Конака" е с наши колеги, които разглеждат с интерес постоянната експозиция, облечени в римски костюми."


Семейство от София получи информационни материали и календар при посещението си в крепостта "Баба Вида".


"За "Баба Вида", доколкото разбирам, интересът е много голям, може би защото няколко почивни дни се събраха. Днес е засилен интересът към средновековната крепост и доста голяма посещаемост за днешния ден имаме там," каза директорът на музея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37
РЗИ-Монтана

Болен от ку-треска е регистриран в Монтанско

Първи случай на ку-треска регистрираха в област Монтана . Инфекциозното заболяване се среща сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната. Болният е мъж на 39 години от община Монтана. Лекуван е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана, уточни Елена Тодорова, от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.09.24 в 14:16

Творци ще почетат Николай Хайтов в Мездра

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра и читалищната библиотека организират вечер, посветена на 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов . Организаторите канят всички почитатели на творчеството му да вземат участие в проявата, по време на която ще бъдат обсъдени негови произведения, ще бъдат припомнени факти от живота..

публикувано на 25.09.24 в 14:00

Села в община Мездра имат влошени показатели на водата

При някои домакинства в села с воден режим в община Мездра питейната вода е с влошени микробиологични показатели. Това показват данните от изследванията на Регионалната здравна инспекция във Враца. През миналата седмица са проверени 12 населени места в общината. Взети са проби от 14 потребители. Резултатите показват, че питейната вода в пет..

публикувано на 25.09.24 в 13:00