Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар представя Градския духов оркестър на Видин

Снимка: Фейсбук

С артистичен календар ще популяризира своята дейност Градският духов оркестър на Видин. Идеята е културната институция да бъде по-близо до хората. Темата на изданието е "Градски духов оркестър и приятели", обясни диригентът Диляна Цанкова. 

"Идеята е от последните години, но за първи път успяваме да я реализираме. Това е нашето желание, хората да видят насоката, в която се стремим да вървим - да бъдем по-различни, да можем да бъдем по-близо до хората. Отново си партнираме с наши приятели, които са се доказали през годините. Разбира се, обещаващият млад дизайнер Иванка Найденова, която през годината създаде за нас тематични тениски, която изработва прекрасни шалове и може да ги видите на нашия календар. Не мога да не уважа и нашите приятели от "Северозападни мотори", които ни позволиха да направим снимки в техния мото клуб. Ирина Флорова -Капелова от Драматичен театър - Видин, която е автор на инсталацията "Бяла приказка", всъщност в нейната инсталация ние направихме снимките, които ще бъдат през зимните месеци в календара ни. Благодаря на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и най-вече на Детския отдел, които ни приеха много радушно, при тях също направихме много прекрасни снимки, разбира се, с вашата колежка Виктория Топалска, която направи невероятни снимки и с много настроение и емоция предразположи музикантите от оркестъра да могат да бъдат по-непринудени на снимките. Разбира се, трябва да благодаря на Община Видин и на Сдружение "Видински фонд читалища", които оказаха своята незаменима подкрепа. Помогна ни и наш приятел от село Градец, който има лозов масив и произвежда невероятно вино."

Фотографът на артистичния календар  и редактор в Радио ВИДИН Виктория Топалска сподели впечатленията си от съвместната си работа с духовия оркестър:

"Въпреки че са мъже, някои от които на достолепна възраст, аз очаквах да са по-предразположени към това, което ни очаква. Но пък някак си успяхме малко след началото да се разберем, да се стиковаме и да се организираме. Екстремни снимки бяха, защото времето ни притискаше. Наложи се да снимаме в два дни, защото един не ни беше достатъчен, защото те имат своите ангажименти, аз също, и това беше извън графиците ни, но пък се получи доста добре... Хората ще видят музикантите доста различни, дори за мен самата беше много различно, защото до момента духовият оркестър беше една институция - много авторитетна, много сериозни хора, правещи прекрасно изкуство. Сега ги видях в една толкова по-различна светлина, една напълно натурална, различна светлина..."

Почитателите на духовия оркестър ще могат се убедят в казаното в най-скоро време, тъй като календарът се очаква да излезе до дни. Неговото официално представяне ще се състои на 16 януари от 17:30 часа в Културен център "Жул Паскин".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Доброволните формирования - задължение или необходимост

В 11 общини от област Видин има доброволни формирования, доброволците в тях са  116.  Най-много са доброволците в община Видин - 19, следват Брегово - с 15, Ружинци с 14, Чупрене с 12 души. Общините Кула и Бойница имат по 10 души доброволци, в  Белоградчик са 9, в Димово са 8,   в Макреш и Ново село са по 6, а  най-малко са в Грамада - едва..

публикувано на 23.07.24 в 13:00