Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 януари 2024 година

Снимка: Радио Видин

Къщите от двете страни на главната улица в Белоградчик да бъдат реновирани, а участъкът от полицията до сградата на съда да бъде затворен за автомобили. Идеята е на кмета на община Белоградчик Боян Минков.
Заседанията на общинските съвети ще бъдат излъчвани в реално време на интернет страниците на съответните общини, а питанията към кметовете и техните отговори ще бъдат публикувани. Това реши парламентът с приетите окончателно промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от депутати от Продължаваме промяната-Демократична България. 

Със 133 гласа "за", 1 "против" и 36 "въздържали се" парламентът прие на първо четене предложените от "Има такъв народ" промени в Закона за здравето. Те предвиждат населените места, в които няма общопрактикуващи лекари или постоянен медицински пункт, който да се посещава поне веднъж месечно за по два часа от лекар, да се обслужват от екипи с мобилизирани здравни автомобили. Мобилните манипулационни ще се ръководят от новосъздадена Изпълнителна агенция "Превенция, профилактика и медицински проучвания" към здравния министър с териториални звена в отделните области. Предлага се финансирането им да идва от акцизния данък, който се събира от продажбата на алкохол и тютюневи изделия.

Ръст на трудовия травматизъм при мъжете с над 17% за последните 12 месеца отчитат от Националният осигурителен институт. Злополуките на работното място през 2023 година са с 270 повече за мъжете, а инцидентите с жени намаляват със 143. По оперативни данни на Осигурителния институт, за последните 24 месеца инцидентите на работното място нарастват с 5 процента през миналата година, спрямо 2022 година. Търговията на дребно е първенец по инциденти по време на работа през миналата година с 250 регистрирани. Следва сухопътният транспорт с 207 и държавното управление с 203 злополуки.

Общините от Северозапада номинираха свои представители за членове на новия Управителен съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Регионално делегатско заседание се проведе в Монтана. В него участваха кметове и представители на общинските съвети на 51 общини от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. 

От авариен ремонт на покрива се нуждае сградата на кметството и читалището в село Винарово. Кметът на община Ново село Венислав Ангелов е поискал финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Заместник - областният управител на Видин Ани Арутюнян лично е огледала състоянието на сградата и се е ангажирала да съдейства за отпускане на целево подпомагане за ремонт, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Административен съд - Видин обяви за недействителен избора на кмет на село Слана бара. При повторното преброяване на всички бюлетини в съдебната зала е установено, че действителните и недействителните бюлетини за двама кандидати не отговарят на посоченото в протокола на секционната избирателна комисия. Различията, макар и минимални, оказват влияние на крайния резултат, обясниха от съда. Установените съществени нарушения пряко засягат волята на избирателя и се отразяват на крайния изборен резултат, поради което трябва да бъдат проведени нови избори за кмет на Слана бара. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок. Припомняме, че кандидатът на Местна коалиция СДС Толя Иванова бе обявена за кмет на Слана бара след първия тур на местните избори през октомври миналата година. Решението се обжалва от Георги Миладинов, кандидат за кмет от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България". 

Кметът на Община Враца организира публично обсъждане на Проектобюджета на Община Враца за 2024 година. Обсъждането ще се проведе на 25.01.2024 година /четвъртък/ от 17.00 часа в Концертната зала на Община Враца. На него могат да присъстват гражданите на общината, кметовете на кметства и другите второстепенни разпоредители с бюджет, кметските наместници, юридическите лица, представителите на средствата за масово осведомяване, ръководителите на бюджетни звена и на граждански сдружения, общинските съветници и други заинтересовани лица, които желаят да вземат участие в публичното обсъждане. Материалите за обсъждането са публикувани на Официалния сайт на Община Враца в категория "Бюджет".


Първи случай на вирусен менингит от началото на годината е регистриран в Монтана, съобщават от хигиенната инспекция в града. Епидемичната обстановка по отношение на грип и остри респираторни заболявания е в обичайните за сезона стойности. 

През последните 16 години еднократна финансова помощ за новородени на обща стойност над 580 000 лв. са получили повече от 1800 семейства в Мездра.

Голяма част от местните данъци и такси през 2023 година в община Кула са събрани, съобщават от "Местни данъци и такси". Няма промяна в размера на местните данъци и такси за 2024 година. 

Във видинското село Сланотрън все още се надяват да бъдат направени проучвания и да бъде пуснат минералният извор в селото, който е закрит преди години. Има такова решение и се надявам скоро време да се предприеме нещо по него, коментира кметът на селото Калин Любенов. През месец август на миналата година Общинският съвет във Видин прие единодушно две решения, с които се разрешава да бъдат извършени водовземания на минерална вода, чрез нови сондажи от находища "Видин" и "Сланотрън". Находищата фигурират в Регистъра на ресурсите на минерална вода и се предвижда водата да се използва с лечебни цели. 

В мраморното фоайе на парламента ще бъде открита изложба под надслов "Врачанските къщи - нестихващо достолепие". Експозицията, която показва великолепието на 20 старинни сгради, строени след Освобождението до 9 септември 1944 година във Враца, има за цел да насочи вниманието на народните представители към проблемите на архитектурното наследство. Изложбата е дело на сдружение "Врачанските къщи".

Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо четирима души, обвинени в организирането на грабеж на турски тираджия. 

Затварят за профилактика закрития басейн във Враца. От 22 януари басейнът ще възобнови дейността си с нормално работно време.

Календарът "Градски духов оркестър и приятели“ беше представен официално пред видинската общественост в Културен център "Жул Паскин“.  Диригентът на Градския духов оркестър Диляна Цанкова изказа огромни благодарности на Община Видин и на редица граждани, помогнали за реализирането на календара. Фотосите са дело на нашата колежка  Виктория Топалска. Идеята на календара е да покаже музикантите в по-различна светлина, по-близо до хората, а със събраните средства от продажбата на календара оркестърът да сбъдне своя голяма мечта - турне извън Видин.

Детският комплекс в Белоградчик обяви конкурс за детска рисунка на тема "България - зимна приказка“. Право на участие имат деца и юноши от 6 до 18 години. Жури ще класира рисунките на първо, второ и трето място в три възрастови групи, като са предвидени допълнителни и специални награди. Творбите трябва да се изпратят до 18 февруари на адреса на Детски комплекс - Белоградчик.

На 17 януари православната църква почита паметта на свети Антоний Велики. Светецът, който е роден в Египет, се счита за основател на монашеството. Свети Антоний бил удостоен с дара да лекува болни и ги учел да благодарят на Бога за изцелението си. Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст. Умира на 17 януари през 356 година.

По-малко водолюбиви птици зимуват във водоемите в Монтанско и Видинско. Това показва 48-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Орнитолози са обходили поречието на река Дунав от село Връв до Долно Линево, а също язовирите „Огоста“, „Смирненски“ и "Дреновец". Забелязани са общо 1656 водолюбиви птици от 18 вида, докато през миналата година на същите места са преброени близо 4000 птици от 17 вида. Основна причина за по-малкия брой зимуващи в района птици е топлата зима в Северна Европа.

Фотодокументалната изложба "Памет за Радичков" на Държавен архив Монтана ще гостува в Берковица. Поводът е 20-ата годишнина от кончината на Йордан Радичков. Изложбата ще бъде открита на 21 януари от 11 часа в едноименния културен център в Берковица. 

След успешната премиера на спектакъла "Гимнастика за бременни“, екипът на врачанския театър продължава да обогатява своя репертоар. Новото представление е "Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. Режисьор на постановката е Пресиян Кузов. Почитателите на театралното изкуство във Враца ще могат да гледат новата постановка "Убийството на Гонзаго“ от Недялко Йорданов за първи път в началото на месец март 2024 г. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28