Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветени пешеходни пътеки искат жители на Видин

Снимка: Радио Видин

Да бъде повишена пътната безопасност на пешеходните пътеки във Видин- за това настояват жители на града. Водачи и пешеходци коментират, че местата за пресичане трябва да бъдат осветени, за да има по-добра видимост през тъмната част от денонощието. Според тях на места очертанията на пътеките не си личат, някои дори се притесняват да пресичат. 

"Трябва при всички положения да бъде осветена самата пешеходна пътека. По-отдалеч се виждаш, повишава се безопасността, то нали затова е осветено- да не се случи белята. Виждам пешеходни пътеки, но те се виждат, когато ги боядисат и след 2 месеца ги няма... В София са осветени, би трябвало и тук. Сравнявам със столицата, по-добре е да са осветени. Опасно е ако не са осветени, защото ако шофьорът е по-възрастен като мен и не довижда добре, може и да не види пешеходеца, хубаво е да са осветени... Да ви кажа аз дълги години живея в София, там никога не изпитвам страх да пресичам на пешеходна пътека, тук се притеснявам особено. Не знам дали това е черта на видинчани или въобще като цяло в нашия край, но много често ми прави впечатление, когато съм в колата, пешеходец стъпва на пешеходна пътека, но винаги нали давай, хайде минавай, колата да премине, пък той стои и чака. Смятам да, че ако бъдат осветени и очертанията са по-ясни и видими, хората няма да се притесняват толкова много... Трябва да са осветени, защото много от шофьорите не спазват правилата за движение, най-вече за ограничаване на скоростта. Затова в нашия град има много такива нарушения. Дори да ви кажа мой колега е ударил някакъв с велосипед, и наскоро е починал. Трябва да е осветено, особено пешеходните пътеки..."

Проверка на Радио Видин показа, че голяма част от пешеходните пътеки са осветени от уличното осветление, но допълнително осветление на пешеходни пътеки има само на няколко места по бул. "Панония". Относно маркировката обаче, спокойно може да се каже, че на места е трудно да бъде забелязана.

Ще предприеме ли Община Видин мерки за осветяване и опресняване на маркировката на пешеходните пътеки - отправили сме въпроси и очакваме отговор. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09