Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания помогна за нов микробус за комплекс за социални услуги в Роман

От Националното сдружение на сираците в България, които обявиха инициативата, апелират за ангажимент на държавата

Снимка: Комплекс за социални услуги за деца и семейства - гр. Роман

Над 100 000 лева са събрани от благотворителна кампания за микробус за Комплекса за социални услуги за деца и семейства в град Роман. Необходим е за да бъдат превозвани децата до дневния център, където те получават специализирана помощ, каза директорът на комплекса Ивет Симеонова. Микробусът, който до сега ползвали, вече е повреден. Той също преди години бил дарен на комплекса. 

"За да обявим кампанията, тя е изключително целенасочена, тъй като микробусът ни е дарен 2008-ма година, а ние сме едно голямо социално заведение с 50 потребители. 4 са социалните услуги, три от които за  30 деца, отглеждани в социални услуги за резидентна грижа, т.е. това е постоянният им дом. Други 20 деца са от местната общност, които приемаме в Дневен център за деца с увреждания. Именно транспортът на тези дечица от територията на цялата община се осъществява три пъти на ден, за да бъдат взети децата или от домовете, или от училищата, в които учат и да бъдат докарани в дневния център за специализирана помощ - за работа с логопед, рехабилитатор, специални педагози. Така че превозното средство ни свърши чудесна работа през всичките тези години, но амортизациите са големи. Микробусът буквално ръждяса. Няма как да се движи по пътя и съвсем целенасочено беше обявена тази кампания."

Сумата, която е събрана надвишава в пъти очакваната, каза директорът на комплекса. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за превозното средство. 

Благотворителната кампания е обявена от Националното сдружение на сираците в България. От неправителствената организация разбират за необходимостта от превозно от директора на комплекса. 

"Това са инцидентни ситуации. С директорката на дома в Роман г-жа Ивет Симеонова проведохме разговор, в който тя сподели, че техният микробус рухнал. Отново е на ремонт в София. Чудеше се откъде да намери четири, пет хиляди лева за ремонта на този бус и аз я помолих да изпрати снимки, за да видя за какво става въпрос... Изглеждаше в окаяно състояние. Тогава спонтанно реших и предложих на директорката, ако няма нищо против, ние да популяризираме чрез медиите, както и чрез социални платформи, нуждата от нов микробус за социалния център. Тогава тя с притеснение прие подобен тип подкрепа, защото сподели, че изобщо не може да си мечтае за чисто нов микробус," обясни председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов.

За по-малко от два месеца от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Роман успяват да съберат средства за ново превозно средство, но е нужно държавата да има механизъм, по който да реагира в подобни ситуации, коментира Слави Михайлов.

"След като този социален център предлага такъв тип услуга - дневна грижа и има деца от различни населени места, как не е помислено и регламентирано откъде да дойдат средства за такъв тип транспорт.  До сега те са използвали транспорт, който е дарение отново, подчертавам. Нито социалното министерство, нито фонд "Социална закрила" нямат заложени такива средства за транспорт, който да се закупи  не само за този социален център, може би за всички социални центрове. Как е възможно ние всички да чакаме на подаяния, за да може да решаваме държавни политики, което е ненормално според мен."

Слави Михайлов каза още, че се надява кампанията, мобилизирала хора не само от страната, но и от чужбина, да е ясен знак за политиците, които да намерят решение за ситуации като тази с осигуряването на транспорт за социалното заведение в Роман. Според него би могло да се помисли както се предоставят автобуси за училищата, да има осигурен транспорт и за социалните центрове, които също извозват деца от различни населени меса.

Кампанията в подкрепа на комплекса в Роман е само една от много, с които Националното сдружение на сираците в България се ангажира.  Неправителствената организация е единствената, която се ръководи от  възпитаници на социални домове. Една от причините да бъде създадена е, че политиките по отглеждане и възпитание на деца се изготвят от хора, които дори нямат представа къде се намира даден социален дом, обясни Слави Михайлов. Това често ги прави некомпетентни за реализирането на качествена грижа за децата. Има много проблеми както за децата, настанени в социални заведения, така и за служителите там, които все още не са уредени нормативно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25