Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: България има пет месеца, за да изпълни критериите за влизане в Еврозоната

Крачка към новата валута: гласуваха новия закон за БНБ, който ще замени борда с еврото

Снимка: МФ



Новият закон за Българската народна банка, който ще позволи влизането на България в Еврозоната, беше приет от мнозинството в Народното събрание. 

В законопроекта не е заложена дата за влизане в еврозоната, но целта, обявена от финансовото министерство, е това да стане на 1 януари 2025 година. 

Към момента евентуалната нова валута повече повдига въпроси, отколкото да дава отговори, смятат видинчани. Някои от тях изразяват опасения за додоходите си, както и за покачване на цените.

"Стив Ханке, който беше инициатор на паричния съвет, е категоричен, че ако приемем еврото, ще се почувстваме като Гърция. Никой не е доволен от еврото, с него скачат цените. Не е за България. А и трябва да разяснят по-добре възможностите през хората... Колкото сме бедни, ще обеднеем още. Препоръчвам да не влизаме в тази игра... Дано е за добро. Всичко, което е ново, е за благото на народа. Мисля, че ще просперираме с еврото".

С приетите на първо четене промени се урежда статута на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. 

Скептицизъм за въвеждането на новата валута през следващата година изрази икономистът Стоян Панчев. Според него инфлацията, а не дефицитът, ще възпрепятства влизането в Еврозоната.

"Миналата година, когато отново ни отказаха да влезем в Еврозоната, влизахме в 3-процентния дефицит, но не изпълнявахме критерия за инфлацията. Моята прогноза е, че същото ще се случи сега. Когато погледнем Евростат, виждаме, че неизпълнението ни е дори по-голямо, отколкото миналата година - над 4 процентни пункта. Това означава, че отново няма да изпълняваме, дори с повече, критерия за инфлацията на Маастрихт."

В седемдневен срок могат да се правят промени в законопроекта, след което той ще влезе отново в пленарната зала за второ четене. 

Неговата идея е изцяло да замени приетия през 1997 година настоящ закон за БНБ с влизането на България в Международния валутен фонд. Структурата на банката обаче ще остане същата.

България има пет месеца, за да покрие критериите за влизане в еврозоната. Това обяви зам.-финансовият министър Ивайло Яйджиев през вчерашния ден. 

За да стане част от Еврозоната България трябва да е изпълнила пет основни критерия. Инфлацията да не е по-голяма с 1,5 процентни пункта от трите страни с най-добър показател. Дефицитът в бюджета да е до 3% от БВП, а дългът до 60 на сто. Валутата трябва да е стабилна спрямо еврото през последните две години, да няма и сериозни отклонения при дългосрочния лихвен процент.

"Единството е сила": това е официалния слоган, който ще стои в сърцевината на кампанията на държавата по приемане на еврото. Той, заедно със специално изработеното лого, бяха представени на брифинг, проведен в Министерството на финансите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07