Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанка дари част от косата си за перуки на онкоболни

Снимка: Личен архив

Млада жена от Видин дари част от косата си за изработване на перуки за хора с онкологични заболявания. 26-годишната Биляна Уршева живее и работи в София. Там, след дълго премисляне, прави и дарението си. Разказа, че да вземе решението не е било никак лесно, но след това не е съжалявала никога. Напротив, щастлива е, че ще може да дари усмивка на човек в нужда.

"Честно казано не беше много лесно решение, няма да лъжа, защото много държа на косата си и отделно заради нея имам участия в много проекти и фотосесии. Но от много време исках да направя тази крачка и да даря косата си за изработване на перуки за хора, преминали през химиотерапия, защото знам какво означава външността за всеки човек. Косата, особено за една жена, е много голяма красота и все пак хората се борят с една от най-коварните болести и ако може чрез моята коса те да имат светлина, надежда и щастие, нямаше как да не взема това решение и да зарадвам една жена, дете, няма значение."

За да помогне, Биляна Уршева отрязва 45 см от косата си. Дарението ѝ ще стигне до нуждаещите се с помощта на Асоциацията за превенция на рака "Промени живота си сега". 

"В салона, в който отидох в София, то е свързано с Асоциацията за превенция на рака "Промени живота си сега", и по принцип минимално е 30-35 см, но вече, ако краищата са увредени, те взимат повече от дължината."

Снимка: Личен архив

Преди година Биляна Уршева пътува на студентска бригада в САЩ. Там се запознава с хора с онкологични заболявания. След време тези срещи повлияват на решението ѝ да дари косата си.

Видинчанката се надява със своя жест да е успяла да вдъхнови и други хора да намерят кауза, която да подкрепят. 

"Всичките ми близки, родни и приятели останаха изненадани и възхитени от постъпката ми. Получих наистина много добри отзиви, доста познати и приятели се свързаха с мен, питаха ме къде, в кой салон съм дарила косата си... Надявам се да съм вдъхновила още хора. Пожеланието ми е да направим света около нас още по-добро място и нека всеки да намери своята добра кауза, която да дари усмивка на някой друг..."

Не само че не съжалява, че е дарила част от косата си, но жената е категорична, че ако има възможност, пак би го направила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48