Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори - кучето, чиято външност не отговаря на характера

Снимка: Зорница Василева



В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ни гостува Дори - най-любвеобилното куче на планетата. Тя е порода шар пей и макар всички в този момент да си казват "как е възможно в едно изречение да стоят думите "шар пей" и "доброта", ами ето така - може. Не бъдете предубедени за този вид кучета, тъй като те са бойна порода кучета, но винаги има изключения и зависи много от това какви стопани имат. 

Да, представителите на тази порода са много здрави като телосложение и тази тяхна набръчкана кожа, която им придава това сърдито и нацупено изражение, понякога дори изглеждат тъжни, но това е просто техният външен вид. По принцип темпераментът на шар пея е весел. И ако се социализира правилно, то е приятелски настроено. Нашият случай е точно такъв. 

Дори расте заобиколена от много любов и внимание. Очевидно тя е благодарна във всяка минута за това и връща любовта не само към нейните стопани, но и към всички останали - техни близки, приятели. 

Дори не е първият шар пей, който Антоан Ангелов отглежда. А преди това е имал много кучета.

"От дете се занимаваме с отглеждане на кучета с баща ми и сме имали девет бул териера преди да започнем да имаме шар пей вкъщи. Този, който имаме в момента, ни е третият поради едно стечение на обстоятелствата. Последният шар пей, който живее вкъщи с нас е дъщеричка на този, който живее при баща ми."



Дори е почти на две години и е най-лигавото куче на света, казва нейния стопанин.

"Тя може да те съсипе от любов. Всички мислят, че те са много злобни, защото изглеждат страшно, но всъщност са много гальовни и предпазливи кучета. Тя от малка е такава, никой не я е възпитавал така, откакто я взехме да живее вкъщи просто реши, че трябва да обича всички."

Майката на Дори не е гальовна като нея. 

"Майка ѝ е много предпазлива, тя, ако не те познава, няма да отиде при теб да я погалиш, да ѝ се порадваш. Докато баща ѝ, който си живее при нас, той също е много гальовен, ако започнеш да го галиш, да му се радваш, да го мачкаш, ще си стои при теб, няма да има никакъв проблем."

Освен много добра и любвеобилна, Дори е много игрива. Тя има две любими играчки, с които посреща всички гости. 

Чуйте повече в прикачения звук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54

Магистър-фармацевт: Част от проблемите ни идват от непрекъснатите промени

Професията на фармацевта е трудна заради голямата отговорност, която той има. Колкото повече един фармацевт обича работата си и я върши с желание, толкова повече трудността намалява. Това обясни магистър-фармацевтът Светлана Димитрова от Видин по повод Световния ден на фармацевта, който се отбелязва на 25 септември.  "Но като цяло това е една..

обновено на 25.09.24 в 15:13

Предстои да започне укрепването на западния бастион в "Баба Вида"

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин . За изпълнител е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите, с водещ партньор фирма със седалище във Видин, представлявана от Радослав Георгиев, и софийска фирма, представлявана от Светлин Владимиров. Договорът с дружеството "Аварийно..

публикувано на 25.09.24 в 12:30

Приемен родител: Промените в приемната грижа не слагат точка, а запетая

Празник "Отново на училище" събра деца от приемни семейства в Културния център "Жул Паскин" във Видин. Децата получиха учебни пособия, а срещата, на която присъстваха приемни родители, областният управител, социални служители, беше повод отново за диалог и с институциите.  От края на юли са в сила промени в наредбата, която урежда..

публикувано на 25.09.24 в 12:00

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00